SLC befarar att landsbygdens frågor hamnar i periferin i den nya förvaltningsnivån som kommer med landskapsreformen.

– Landsbygdsnäringarna behöver ett sakkunnigorgan som fungerar som en väckarklocka och kontrollfunktion. Genom att landskapen inrättar egna landsbygdsnämnder kan man stärka det demokratiska inflytandet, säger Mats Nylund, ordförande för SLC.

Enligt planerna flyttas många landsbygdsrelaterade funktioner och tjänster, bl.a. landsbygdsutveckling, avbytartjänster, veterinär- och granskningstjänster till de nya landskapen. Enligt lagförslaget är det landskapen själva som via landskapsfullmäktiges beslut kommer att kunna tillsätta nämnder, direktioner och organ.

– Det finns inget som hindrar att landsbygdsnämnder tillsätts i landskapen. Det är tvärtom ett seriöst sätt för landskapen att ta vara på de gröna näringarnas och livsmedelskedjans potential med tanke på landets tillväxt och framgång, säger Nylund.

SLC uppmanar även sina medlemsförbund och förtroendevalda att aktivera sig och uppvakta de arbetsgrupper och tjänstemän som ansvarar för beredningen av landskapsreformen för att det grundas landsbygdsnämnder i landskapen.