Regeringen och oppositionen gick häftigt åt varandra i plenum på onsdagen. På agendan var en remissdebatt som berörde vård- och landskapsreformen.

Det som väckte speciellt mycket kritik hos oppositionen var den så kallade marknadsmodellen.

– Marknadsmodellen måste överges. Vi kan jobba vidare utifrån landskapsreformen, men marknadsmodellen är en katastrof, säger De grönas ordförande Touko Aalto.

Liknande tongångar hördes även bland Vänsterförbundet.

– Marknadsmodellen är orsaken till att kostnaderna kommer att stiga och servicen att splittras. Vänsterförbundet förespråkar en modell där landskapen ansvarar för servicen och valfriheten slopas, säger Hanna Sarkkinen (VF).

Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) försvarade reformerna.

– Social- och hälsovårdsreformen är nödvändig. Den har att göra med befolkningens åldersstruktur. Det är ett faktum att allt färre personer måste ta hand om allt flera åldringar, säger Saarikko.

Hon fick stöd av regeringspartiernas riksdagsledamöter.

– Det här är en väl förberedd reform som nu kan köras i hamn. Det är inte regeringen som behöver den här reformen utan folket, säger Seppo Kääriäinen (C).

– Flera experter har sagt att den nuvarande reformen är tillräckligt bra, så det innebär att den är tillräckligt bra. När professor Heikki Hiilamo kritiserade reformen tyckte oppositionen att han var en klok man, men när han nu stöder reformen tycker de att han är en kappvändare, säger Simon Elo (Blå).

Vänsterkontrollerade Tradekas köp av Med Group-koncernen, som erbjuder privata vårdtjänster får åldringar, kom också upp.

– Vad anser vänsterpartierna om att Tradeka har gett sig in i vårdbusinessen? Ni har kritiserat privata vårdbolag här i salen, men så ger ni er in i den genom Tradeka, säger Antti Rantakangas (C).

SDP:s gruppordförande Antti Lindtman bad Rantaknagas kolla sina fakta.

– Det är komiskt att regeringen vill skapa en modell som skapar en marknad för stora internationella vårdbolag, men samtidigt passar på att kritisera en liten inhemsk aktör, säger Lindtman.

Hälsocentralerna kom upp i flera anföranden.

– Hälsovårdens största flaskhalsar är de långa kötiderna på hälsocentralerna. Varför genomför regeringen en dylik stel, dyr reform när problemen kunde lösas med bättre ledarskap och resurshantering, frågar Veronica Rehn-Kivi (SFP).

Sannfinländarnas Laura Huhtasaari var av samma åsikt.

– Det största problemet är köerna på hälsocentralerna. Nu kommer de här köerna att överflyttas till specialistsjukvården, säger Huhtasaari.