Centerns riksdagsledamot och före detta chefen för Folkhälsoinstitutet (numera Institutet för hälsa och välfärd) Pekka Puska anser att riksdagen bör godkänna regeringens vårdreform. Riksdagen debatterade vårdreformen på onsdagen.

Puska anser att den nuvarande modellen inte är perfekt, men att den ger landskapen möjligheter att implementera reformen på flera olika sätt.

– Centralisering av servicen är en följd av vårt sjukhus- och institutionsdrivna system. Målet med reformen är att flytta tyngdpunkten från institutionerna till den grundläggande servicen och människorna, säger Puska i ett pressmeddelande.

Han anser att den teknologiska utvecklingen, det förebyggande arbetet och stärkandet av den grundläggande servicen kommer att minska trycket på sjukhusen och institutionerna. Att minska på trycket är det enda sättet att få resurserna att räcka till i framtiden.

Mycket av kritiken av vårdreformen riktar sig mot landskapen, konstaterar Puska. Dock har landskapen ett rätt stort stöd som administrativ grund för reformen. Puska vidkänner inte att landskapen skapar en onödig extra förvaltningsnivå.

– Finland behöver den här reformen och riksdagen bör se till att den kommer i mål, säger Puska.