Innan Svenska Yles granskande magasin Spotlight riktade strålkastarna mot det kolloidala silvret, i ett avsnitt som sändes i november 2017, hördes inte direkt några högljudda myndighetsröster i debatten om silvervattnet.

I silvervattenfrågan är Vasabladets linje glasklar och den samma som i frågan om vacciner, kortfattat: Vetenskapen vinner när den ställs mot icke-vetenskap och åsikter.

Men det här ska inte handla om vår linje i själva sakfrågan. Det här ska handla om något som ändå måste klassas som ett stort misslyckande från myndigheternas sida – och något som mer och mer ter sig som en korrigerande manöver som missar målet.

Kolloidalt silver har för bara några år sedan både saluförts och sålts som botemedel mot både cancer och ebola – att myndigheterna därför ställer höga krav på vetenskapligt och medicinskt underlag är lätt att förstå.

"Kolloidalt silver har för bara några år sedan både saluförts och sålts som botemedel mot både cancer och ebola."


Ion Silver Ab, det svenska företag som förser en stor del av människorna i Norden med silvervatten, förstår det inte (från företagets hemsida): ”… man (EU) har till en början krävt att produkten ska genomgå motsvarande en läkemedelsstudie fas ett där man tittar på hur mycket silver som tas upp av kroppen. Kostnaden för denna studie ligger i storleksordningen en miljon kronor och är bara en del av allt som EU vill att produkten ska genomgå. Alltså tog vi beslutet att klassa om produkten (från kosttillskot reds.anm.) till en vattenreningsprodukt.”

Redan 2009 slog EU fast i ett nytt direktiv att kolloidalt silver inte längre fick säljas som kosttillskott eller för invärtes användning och enligt läkemedelslagen får man inte rekommendera silvervatten att brukas i medicinskt syfte.

På det svenska företagets hemsida publiceras ändå under rubrikerna ”Studier”, ”Påhopp i media” och ”Bra att känna till” information som ger läsaren en bild av att kolloidalt silver hjälper mot en hel del hälsoproblem. Det är heller inte svårt att tolka ett inlägg som att silvervatten kan ersätta antibiotika.

Från silvervattenhållet ses det mesta som en stor konspiration – och Ion Silver Ab:s vd Anders Sultan är själv aktiv i den finlandssvenska och österbottniska debatten, bland annat under ÖT-ledaren ”Silvret som blev till sand”.

"Ion Silver Ab gör inte enbart silvervatten – det gör och omsätter även pengar på sin produkt och sin ideologi."


Ion Silver Ab med Sultan som vd gör inte enbart silvervatten – det gör och omsätter även pengar på sin produkt och sin ideologi: ”Vårt fokus ligger på en hållbar framtid och vi kommer alltid att kämpa för din rätt att må bra med hjälp av effektiva, ofarliga samt naturligt rena produkter. Med 17 års erfarenhet tillverkar vi kolloidalt silver med absolut högsta kvalitet av absolut rent vatten och renaste finsilver (99.99%). Godkänd av myndigheterna.”

Godkänt av myndigheterna, ja visst, men som vattenreningsprodukt.

2013 omsatte företaget drygt 8,5 miljoner kronor och tre år senare 17,9 miljoner kronor. Vinsten låg senast (2016) på 850.000 kronor samtidigt som företagets tillgångar ökat från 2,5 miljoner kronor till 6,4 miljoner kronor 2013–2016.

Moderbolaget Nutritor Ab, med Sultan som styrelseordförande, har egna tillgångar på drygt 12 miljoner kronor 2016 (en ökning med drygt 10 miljoner kronor sedan 2013). Moderbolagets vinst var dryg 450.000 kronor 2013 och 2,8 miljoner kronor tre år senare.

I Svenska Yles granskning av de företag som står bakom produktionen och försäljningen av kolloidalt silver hittas också finländska företag – som trots att det är förbjudet sedan länge, fortfarande i november 2017 i sin marknadsföring, hävdade att det botar och förebygger sjukdomar.

"Då var redan två österbottniska mammor dömda i folkets domstol och en polisanmälan om barnmisshandel väntade runt hörnet."


Det här kände läkemedelsmyndigheten Fimea inte till förrän Yle gjorde dem uppmärksamma på det i november i fjol. Då var redan två österbottniska mammor dömda i folkets domstol och en polisanmälan om barnmisshandel väntade runt hörnet.

– När vi fick veta om det här har vi kontaktat fem olika företag som har marknadsfört kolloidala silverprodukter. Vi har upplyst dem om att deras marknadsföring är olaglig. Vi har också talat om för dem hur de borde ändra sin marknadsföring, sade Fimeas överläkare Päivi Ruokoniemi till Svenska Yle då.

Inga tankar, alltså, på att straffa företagen. Budskapet från myndigheterna kan tolkas så här: Chansa och bryt mot läkemedelslagar och EU-direktiv för att sälja mer av din produkt. Om du ertappas så ger vi dig råd om hur du gör ditt budskap mer lagligt – och försöker istället åtala de som använt din produkt enligt dina rekommendationer.

I Sverige tog läkemedelsverket krafttag mot företaget redan för några år sedan. I fjol slog slutligen förvaltningsrätten fast ett vite på 800.000 kronor för varje gång Ion Silver Ab saluför sitt silvervatten som medicin eller som ett botemedel.


De misstänkta mammorna har redan straffats nog i den offentliga debatten. Att klämma åt dem ytterligare genom att sannolikt åtala dem för misshandel (något den ena mammans juridiska ombud ställer sig skeptisk till) är fel – när det dessutom är tydligt att myndigheterna misslyckats i sin kontroll och reglering genom att låta företagen som gör pengar på silvervattnet röra sig fritt under radaren.

Även om THL, Fimea och politikerna vaknat för sent blir inget bättre av att dessutom stiga upp på fel sida av sängen.