För tre år sedan fick Ganbaatar Burjaa nog av kylan. Som många andra mongoler flyttade han till huvudstaden Ulan Bator, där han i dag arbetar som boskapshandlare.

Årets "dzud" – ett väderfenomen med extremt låga temperaturer – har varit värre än på länge, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

– Jag har sett hästar frysa ihjäl stående.

Myndigheterna räknar med att 709 000 boskapsdjur har dukat under för kylan under årets två första månader. Det är fem gånger så många som samma period i fjol, enligt den mongoliska statistikbyrån.

Betydligt värre var dock vintern 2009–2010, då nära tio miljoner djur dog.

– Den här gången har regeringen arbetat hårt för att förebygga och minska riskerna under dzud, säger Tuyaa Chimedbaldir på Mongoliets katastrofmyndighet till Reuters.

Skälet till den höga boskapsdödligheten är dels kylan i sig, dels bristen på foder. Eftersom mongoliska familjer ofta är beroende av djurhållning för sin försörjning leder dzud till att många nomader tvingas söka sig till huvudstaden, där de ofta hamnar i slummen.

Inget tyder på att trenden är på väg att brytas – klimatförändringarna leder snarare till att dzud kommer att blir värre i framtiden, bedömer forskare.

Mongoliet

  • Med en yta på drygt 1,5 miljoner kvadratkilometer är Mongoliet mer än tre gånger så stort som Sverige – samtidigt som befolkningen är tre gånger så liten, bara ungefär 3 miljoner människor.
  • Av dessa bor numera ungefär hälften i Ulan Bator. Där får de inte plats inom planlagt område, utan en majoritet av huvudstadens befolkning bor i de gerer (nomadtält) de tagit med sig från landsbygden.
  • 1960 levde två tredjedelar av Mongoliets befolkning på landet. Nu är situationen den omvända, med mindre än en tredjedel utanför städerna.
  • Mongoliet har en mycket rik och dramatisk historia, med de grymma härskarna Djingis och Kublai khans kontinentöverskridande härjningar på 1200-talet som given kulmen. Deras rike har än i dag rekordet som världshistoriens största. Runt år 1280 sträckte det sig från Östersjön i väster till Stilla havet i öster, och från Sibirien i norr till nuvarande Vietnam i söder.
  • Mongolerna är stolta över sina förfäder, men historien ger dem också problem – många andra asiater har än i dag fördomar om att mongoler är aggressiva och konfliktbenägna.