Med grönt ljus från ägarna återstår nu bara tillstånd från Europeiska centralbanken (ECB) och klartecken från nordiska finansmyndigheter för att flytten ska bli av. Planen är att flyttlasset går i oktober i år.

Bakom flyttförslaget har framför allt storägaren, försäkringskoncernen Sampo stått, vars vd Björn Wahlroos är styrelseordförande i Nordea.

"Jag var inte överraskad av resultatet."
Björn Wahlroos
Styrelseordförande i Nordea


Och det vore dumt att vänta, enligt Nordeas ordförande Björn Wahlroos. Skulle det dröja till 2019 måste en stor del av de svenska resolutionsavgifterna för banker i Sverige, som Nordea vill undkomma med flytten, betalas.

– Tyvärr är det så att det förslag som den svenska regeringen ställt om resolutionsavgiften har en mycket egendomlig tidsprofil. De tänker nämligen ta en mycket stor del av avgifterna just under 2019, säger Wahlroos till journalister efter årsstämman på Grand Hotel i Stockholm.

– Kostnaderna för att vänta ett år till är verkligen stora. Vi tappar en mycket stor del av den finansiella fördelen, tillägger han.

Det var en övertygande finländsk seger i den här matchen. Är du överraskad över resultatet?

– Det var nog ingen finsk seger. Jag har sagt flera gånger att jag hade antagit att vi skulle flytta till Danmark och vi jobbade länge med den utgångspunkten, säger Wahlroos.

Stämman hade när beslutet fattades även fastställt resultat- och balansräkning för 2017 och styrelsens förslag till beslut om vinstdisposition. Utdelningen fastställdes till 0,68 euro per aktie och avstämningsdagen bestämdes till den 19 mars.

Wahlroos tillägger att han inte ser diskussionen om flytten som en match.

– Det här var frågan om en styrelse som tog sitt ansvar för banken och dess aktieägare. Jag var inte överraskad av resultatet.

Förslaget om att flytta Nordeas huvudkontor utomlands började diskuteras på allvar i fjol, sedan den svenska regeringen höjt resolutionsavgiften på svenska banker och även lagt fram ett sedan tillbakadraget förslag om en bankskatt.

Flyttbeslutet var tekniskt ett ja till en fusion med ett nyskapat finländskt moderbolag, som sedan ska ersätta dagens Stockholmsbaserade moderbolag.

Syftet med flytten är enligt vd Casper von Koskull i första hand att banken ska omfattas av EU:s bankunion, vilket antas ge ett stabilare och mer förutsägbart regelverk och samma spelregler som stora europeiska konkurrenter har.

– Huvudorsaken är att en bank med fyra hemmamarknader – Norge, Sverige, Finland och Danmark – en bank som jag tror hör hemma i EU:s bankunion, sade Casper von Koskull till TT i en intervju dagarna före stämman.

Han tror inte att Nordeas kunder kommer att märka av något av flytten på kort sikt, men hoppas att det i framtiden ska öppna för mer kundvärde och därmed ökad kundnöjdhet.