FOTBOLL EM-kval, U17

  • Finland – Slovakien 2–1 (1–1)
  • 8 min Dávid Strelec 0–1, 21 min Maximo Tolonen 1–1 (str), 66 min Terry Ablade 2–1.

Efter 2–1-förlusten i öppningsmatchen mot Schweiz fick Finland en tuff start på torsdagens kvalmatch mot Slovakien på Madeira. Det hann inte gå mer än 8 minuter förrän anfallaren Dávid Strelec förde Slovakien i ledning.

Men Finland gav svar på tal. FC Jazz-anfallaren Terry Ablade rundade Slovakiens målvakt Ivan Rehák och gick på avslut, men mittbacken Ivan Mesík satte stopp med ena handen. Mesík hade redan hunnit ta en varning och synade det röda kortet. SJK:s offensiva mittfältare Maximo Tolonen satte sedan straffen i 21:a minuten.

– Situationen uppstod genom att vi vann boll högt uppe i banan. Det är just sådant som vi betonat ända från att killarna spelat i distriktslagen, säger landslagstränaren Erkka V. Lehtola till Bollförbundets webbplats.

Slovakien fortsatte mata på framåt trots utvisningen.

– Strelec är en av den här turneringens bästa anfallare. Våra mittbackar fick en bra erfarenhet i att tampas med honom och våra anfallare kan lära av honom, säger Lehtola.

I andra halvlek hade Finland alltmer bollinnehav. Och det var firma Tolonen och Ablade som ordnade segermålet. Tolonen serverade och Ablade vände upp och dunkade in 2–1 i 66:e minuten.

– Att vända och vinna en sådan här kvalmatch kräver vilja och skicklighet. Det syntes direkt från start att killarna var taggade.

Finland avslutar kvalturneringen med match mot Portugal på söndag. Portugal slog också Slovakien med 2–1, men det blev 1–1 mot Schweiz. Det innebär att Finland ligger tredje i gruppen, men fortfarande har chansen att vinna den.

Gruppettorna i de åtta kvalgrupperna får sällskap av de sju bästa tvåorna i EM i England som spelas i maj.

– Det är fint att det finns att spela för i den sista matchen. Killarna var nöjda efter den här matchen, men inte mätta. De jagar en stor skräll på söndag.

Vasa IFK:s mittback Benjamin Hiekkanen spelade hela matchen. VIFK-anfallaren Jeremiah Streng fick nöja sig med att sitta på bänken.