Livet har varit tufft för Johannes Hösflot Kläbo efter vinter-OS i Pyeongchang, där han tog tre guld.

Hans morfar, Kåre Hösflot – som också är hans tränare, berättar om barnbarnets jobbiga vecka efter hemkomsten från Sydkorea:

– Kroppen fungerade, det var huvudet som inte hängde med. Hans far fick då ta hand om huvudet eftersom jag hade fokus på övriga kroppen.

Johannes Hösflot Kläbo intygar att den veckan var besvärlig.

– Den första tiden efter OS var tuff. Jag tappade helt motivationen. Men i samband med tävlingen i Drammen vände det och nu har jag gnistan tillbaka.

Johannes Hösflot Kläbo

  • Ålder: 21.
  • Bor: I Trondheim.
  • Tränare: Morfar Kåre Hösflot.
  • Mästerskapsmeriter: OS i Pyeongchang 2018: Guld i sprint, sprintstafett och stafett. VM i Lahtis: Brons i sprint.
  • Aktuell: Storfavorit att vinna världscupen, trots att han inte åkte Tour de Ski.

OS-hjälten har kommit till Falun som klar världscupledare och mycket talar för att han på söndag lyfter glaskulan som visar att världscupssegern är klar.

Men i Norge handlar förhandssnacket mer om Hösflot Kläbos plan för att blir en komplett distansåkare, som håller även på en femmilen. Där är han inte ännu. Lördagens 40:e plats i Holmenkollens femmil visar detta.

– Vi har en plan för hur Johannes ska utvecklas till en komplett distansåkare. Jag vill inte avslöja hur planen ser ut, bara att vi har börjat arbetet och om två är han mogen att vara bäst även på femmilen, säger Kåre Hösflot.

Johannes Höflot Kläbo bekräftar planen och satsningen:

– Man måste gå långt ner i banken för att klara en femmil, men ju fler gånger man gör det desto lättare går det. Nu ska vi jobba efter vår plan och där gäller det att vara smart.

Han ingår i Norges sprintlag. Inför nästa säsong kan det bli flytt till distanslaget:

– Det pågår diskussioner om det. Samtidigt är jag nöjd med mitt nuvarande lag och med samarbetet mellan mig, morfar och landslagsledarna.

Men först ska stjärnan vinna helgens tävlingar. Det är andra gången han tävlar i Falun och på torsdagen testade han för första gången de berömda mördarbackarna, där han kan avgöra hela cupen.

– Mördarbackarna är långa och tunga. Där kommer det att blir stenhårt, säger han.

Hela upplägget för världscupavslutningen med sprint plus två kortare lopp (masstart och jaktstart) är upplagt för att Hösflot Kläbo ska vinna både avslutningstouren och världscupen.

– Jag skulle inte vilja vara konkurrent till Johannes i en masstart när det bara återstår en dryg kilometer. Där är han så oförutsägbar för konkurrenterna och kan skapa ny fart hela tiden, säger Kåre Hösflot.

Själv är förhandsfavoriten inte lika offensiv när han ska bedöma sin chans inför helgen:

– Målet är att ta kulan och då spelar det ingen roll om jag kommer tvåa i helgens sammandrag. Sedan ska det bli skönt med semester, avkoppling och fotbollsträning.

Ställningen världscupen

  • 1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge, 1338 poäng, 2) Dario Cologna, Schweiz, 1114, 3) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 1104.