Åtminstone fyra gymnasier hade problem med att ladda ned det elektroniska materialet för fredagens uppgifter i studentexamen, uppger MTV3. Studentexamensproven skickas till skolorna som digitala paket på usb-minnen.

Till exempel i gymnasiet Munkkiniemen yhteiskoulu i Helsingfors fördröjdes tidtabellen för fredagens språkuppgifter i studentexamen med en dryg timme.

– Studentexamensnämnden byggde ett helt eget och nytt paket för oss så att vi kunde komma i gång med provet, säger rektor Aki Holopainen till MTV3.

Projektchef Matti Latu på Studentexamensnämnden har inte lyckats lista ut orsaken till de tekniska problemen.

– Det här har inte hänt oss tidigare. Då det gäller språkuppgifterna så innehåller materialet en hel del ljudfiler och videoklipp, vilket kan ha förorsakat problemen med att öppna materialet. Gymnasiernas servrar har varit i skick så vi måste undersöka det här närmare, säger Latu.

På dagen uppdagades ändå problem i sju gymnasier som tog kontakt med Studentexamensnämnden på grund av problem med servrarna, vilket ledde till avbrott i studentskrivningarna.

Från och med nästa år kliver studentexamen helt och hållet in i den digitala eran, vilket aktualiserar frågan ytterligare. Studentexamensnämndens generalsekreterare Tiina Tähkä anser att fredagens tekniska problem inte är något att orda om.

– Vi måste komma ihåg att det finns sammanlagt 400 gymnasier och att problem uppdagades endast i en handfull gymnasier, säger Tähkä.