Bakgrunden till tvisten är ny statistik som visar att allt färre elever skriver svenskan i studentskrivningarna, uppger Yle. I de senaste studentskrivningarna i fjol var det över hälften av abiturienterna som struntade i svenskan i studentexamen medan endast en tredjedel av eleverna valde bort svenskan för tio år sedan.

Det här utgångsläget har lett till att allt fler har svårigheter att avlägga provet i tjänstemannasvenska som krävs för anställning till statliga tjänster. Undervisningsminister Grahn-Laasonen vill nu åtgärda problemet genom att tidigarelägga undervisningen i svenska i förskolan medan Blå framtid vill göra svenskan frivillig, skriver Yle på sin webbsida.

– Förstås är det oroväckande ifall det brister i språkkunskaperna i Finland, säger undervisningsminister Grahn-Laasonen.

Enligt kulturminister Sampo Terho tyder studenternas svårigheter på bristande motivation och behov att lära sig svenska. Därför vill han nu slopa den så kallade tjänstemannasvenskan som krävs för statliga tjänster.

– Svenskan borde vara frivillig på alla nivåer i vårt utbildningssystem, säger Sampo Terho.