Två olika vallokalsundersökningar ger Putin 76,3 respektive 73,9 procent av rösterna. Enligt centrala valkommissionen har Putin fått 72 procent av rösterna, när 21 procent av rösterna har räknats.

Därmed skulle valet vara över redan efter första omgången eftersom det räcker med att en kandidat får över 50 procent.
Enligt Kreml fortgår valet i enlighet med rådande lagar. Men den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos hade på söndagseftermiddagen fått in rapporter om 1 764 incidenter eller regelbrott, däribland från observatörer som hade blivit hindrade att utföra sitt arbete, rapporterar AFP.

I en vallokal i Ust-Djeguta berättar två 18-åriga studenter för Reuters reporter att de röstade för att deras lärare tvingade dem. En ung kvinna fick personalen att ta en bild för att kunna bevisa för sin arbetsgivare att hon röstat.

Vidare vittnar bland andra en 25-årig man i Gryazi att han röstat eftersom hans arbetsgivare krävt det, skriver Reuters.
Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som själv inte får ställa upp i valet, har egna observatörer som berättar hur människor körs till vallokalerna av sina arbetsgivare.

– Vi erkänner inte detta val, säger Navalnyj enligt AFP.

Det mest spännande

Just nivån på valdeltagandet är också det mest spännande med presidentvalet, konstaterar Morgan Olofsson, före detta Moskvakorrespondent för SVT, numera politiskt engagerad för Liberalerna. Just nu befinner han sig i Moskva för att arbeta med en bok. Till vallokalen som han har runt hörnet är tillströmningen god.

– Jag är förbryllad över att Putin vågat höja ribban så högt som att säga att han vill att 70 procent röstar, och att han själv vill ha 70 procents stöd, säger Morgan Olofsson som anser att Putin riskerar att bita sig själv i svansen.

Vanligtvis brukar det ryska röstdeltagandet ligga på runt 60 till 65 procent, konstaterar Olofsson.

Redan nu är Putin den ryske ledare, näst efter Stalin, som suttit längst vid makten och frågan är om viss trötthet spridit sig bland de 107 miljoner ryssar som får rösta.

"En charad"

I S:t Petersburg har Sergej Jakovlev röstat på kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin:

– Men det är tydligt att det blir Putin. Han har inget handlingsprogram, saker blir sämre. Han forsätter sitta på oljereserver utan att ändra någonting tills precis allt faller sönder överallt, säger Jakovlev till AFP.

Den ryske Kremlkritikern och före detta schackvärldsmästaren Garri Kasparov avfärdar valet fullständigt, rapporterar amerikanska ABC News på Twitter.

– För det första, sluta kalla det för ett val. Det är en charad. Den enda röst som spelar någon roll i en diktatur som Ryssland är Putins röst, säger han.

Ingen köar

I den sibiriska staden Omsk råder festivalstämning utanför vallokalen, men ingen behöver köa till röstningsbåsen, berättar Robert Hall, svensk valobservatör på plats. Valdagen är också fyraårsdagen för den ryska annekteringen av Krim, vilken en del firar. Men de flesta människor utanför skolan där Robert Hall befinner sig är upptagna med andra aktiviteter.

– Alla passar på. Det är marknad, och barngrupper som träffas och sjunger, det är festivalstämning, säger Robert Hall till TT.
Få utländska bedömare tror att valet blir fritt och rättvist. Robert Hall kan dock inte säga något ännu om vilka iakttagelser han har gjort.

– Vi är 500 personer som rapporterar och allt ska slås ihop till en gemensam analys.