Planet skulle ursprungligen starta klockan 08.15 lokal tid från Phuket på tisdagsmorgonen men researrangören TUI meddelade på måndag kväll via ett textmeddelande att resenärernas avfärd hem till Finland försenas med cirka sex timmar.

Enligt Ilta-Sanomat uppgavs orsaken vara att planets pilot insjuknat och tagits in på sjukhus. TUI hade inte lyckats hitta en ersättande pilot i tid.

– Vi vet inte ännu exakt när planet avgår men resenärerna har transporterats tillbaka till hotellet och i morgon kommer planet att ta dem hem, säger Pauliina Pajunen, TUI:s pr- och kommunikationschef till Ilta-Sanomat.


Ett par från Uleåborg som Ilta-Sanomat har pratat med uppger att passagerarna nåtts av information om att tekniskt fel också skulle förekomma på planet som skulle ta dem hem i morse.

– Vi skulle ha tagit ett förbindelseflyg från Helsingfors till Uleåborg men vi lyckades inte avboka biljetterna när tidtabellen försenades. Vi var tvungna att köpa helt nya biljetter för hemresan för 2000 euro men nu verkar det som om vi inte hunnit använda dem heller.

Paret uppger att de inte har bråttom hem till Finland eftersom de är pensionärer, men många andra som skulle resa hem med dem har varit tvungna att ringa till arbetsgivaren och meddela att de inte kommer till jobbet.


Pajunen säger till IS att hon inte kan förklara varför TUI har haft flera problem med försenade flyg den senaste tiden. Däremot säger hon att det tekniska problemet som nu uppges ha drabbat TUI:s plan i Phuket inte är det samma som tidigare och hänvisar till Kap Verde-flyget som skulle flyga från Vasa i januari men vände om på grund av tekniskt fel på ena motorn.

– Enligt de senaste uppgifterna som jag har fått är det tekniska problemet inte detsamma som i tidigare fall. Det exakta felet vet vi inte ännu, säger Pajunen.