Kaisa Mäkäräinen jagade slovakiskan Anastasija Kuzmina under den avslutande världscuphelgen i Ryssland. Hon tog sig förbi på det sista varvet i spåret i masstarten som avslutade säsongen på söndagskvällen. Finländskan slutade sjätte, Kuzmina blev elfte och Mäkäräinen säkrade därmed sin tredje totalseger i världscupen med ynka tre poängs marginal.


– Det är ganska otroligt. Efter Oslo hade jag aldrig kunnat tro att det slutar så här. Känslan går inte att beskriva med ord. Det tar nog ett tag att smälta det här, säger Mäkäräinen till Yle.

Direkt efter målgången visste Mäkäräinen inte att hon säkrat världscupsegern.

– På sista varvet hade jag ingen aning om vilka placeringar jag låg på. Jag visste att jag inte var i topp tre och att jag behövde ha åkare mellan mig och Kuzmina. Men jag visste inte hur många. Jag kunde inte gör annat än att åka i mål så snabbt som möjligt. Det var så mycket ljud kring spåret att tränarnas ropande inte var till någon hjälp.


35-åriga Mäkäräinen har inte tagit några beslut gällande fortsättningen av karriären.

– Vi får se vad vi mitt liv innehåller nästa vinter. Nu ska jag njuta av det här, säger Mäkäräinen, som poängterar att en avgörande sak är hur landslagsteamet ser ut.

– Det här ingen individuell gren. Tränarnas, massörernas och serviceteamets insatser påverkar och det är ingen idé att träna hela sommaren om teamet inte fungerar tillräckligt bra på vintern.

Yle berättar att Jonne Kähkönen efterträder Antti Leppävuori som landslagstränare inför nästa säsong, vilket innebär att han är tillbaka på posten efter en paus på åtta år. Kähkönen har varit landslagstränare för USA:s damer, och enligt Yle har det förekommit påståenden i offentligheten om att Mäkäräinen skulle ha försökt sätta stopp för Kähkönens återinträde.

– Jag vet inte varifrån det där snacket kommer. Jag har inte yttrat ett ord om att jag skulle vilja sätta stopp för honom, säger Mäkäräinen.