Det handlar om en internationell utmärkelse. Red Dot är en tyskbaserad organisation som årligen belönar innovativ design i ett stort antal kategorier. I år deltog formgivare och företag från 59 länder och antalet ansökningar översteg 6 300. Endast en procent av deltagarna får Red Dot: Best of the Best designpriset.

– Det faktum att så få produkter får den högsta utmärkelsen är ett bevis på tävlingens strikta bedömningskriterier. Jag vill gratulera pristagarna till framgången”, säger Peter Zec, grundare och VD för Red Dot Award.

Mirkas vinnande produkt är en slipmaskin för väggar och tak. Verktyget har designats i samarbete med det svenska designföretaget Veryday och ergonomin har varit i centrum.

– Vi är mycket hedrade och stolta över detta prestigefyllda erkännande. Flera års utvecklingsarbete ligger bakom framgången till Mirka LEROS. Det fanns ett tydligt behov av en lätt och ergonomisk vägg- och takslipmaskin på marknaden. Den höga efterfrågan vi kan se i dag och de ständigt växande försäljningssiffrorna visar tydligt att vi lyckats svara på marknadens behov och utveckla något som kommer att revolutionera marknaden”, säger Mirkas VD Stefan Sjöberg.