Sommaren är kort, särskilt för grönsaker och blommor som inte härstammar från våra breddgrader. Men får de en mjukstart inomhus så hinner de ikapp och blommar och ger skörd innan hösten river tag i dem. Lena Israelsson, trädgårdsprofil och författare till bland annat "Odla året om", förkultiverar mycket för att hinna njuta av skönheten och skörden. Hennes första tips för att lyckas är att tänka på ljuset.

- Du behöver ett soligt fönster eller växtbelysning för att det ska bli bra. Finns det inte tillräckligt med ljus blir plantorna rangliga, säger hon.

Efter ljuset är det vanligaste bekymret att komma ihåg att vattna sin sådd.

- När plantorna kommit upp är det ingen katastrof om man glömmer vattna och de slokar lite, men glömmer du vattna medan fröna gror kommer de aldrig upp.

Lena Israelsson har genom åren utverkat ett system som är enkel och inte så platskrävande. Till exempel har hon ett knep för att slippa omskola plantorna.

- Man brukar säga att man ska så i såjord och sedan plantera om i plantjord när plantan behöver mer näring. Men jag brukar fylla krukan med två tredjedelar vanlig jord, och den översta tredjedelen såjord. På så sätt kommer plantorna åt näringen när rötterna blivit tillräckligt djupa. Stora frön som gurka, squash och pumpa sår jag direkt i vanlig planteringsjord.

Nysådda frön behöver först och främst värme för att gro. Ställ dem gärna på en plats med golvvärme i badrummet eller liknande. Först när de börjar spira behöver de ljus.

- Om de får mycket ljus klarar de sig bättre. Ha gärna lite svalare – jag brukar lösa det genom att helt enkelt skruva ned elementet under fönstret. Ibland sätter jag ut plantor i trapphuset, säger Lena Israelsson.

När rötterna fyller krukan är det dags att skola om plantorna. Det ser du enkelt om du vänder krukan upp och ned – är det rotkaka ända ut till kanterna är det hög tid att plantera om.

- Har du börjat tidigt kan du behöva skola om flera gånger. Gödselvattnar du lite kan du skjuta på omskolningen.

När du är helt säker på att risken för nattfrost är över kan du plantera ut dina försådda plantor i rabatten eller trädgårdslandet. Men innan de flyttar ut behöver de avhärdas – vänja sig vid klimatet. Lena Israelsson tipsar om att ställa dem utomhus i skuggan några timmar varje dag.

- Om de har vuxit i för lite ljus tidigare är de väldigt känsliga för sol. Låter du dem stå i skuggan blir de kraftigare. Efter en vecka kan de stå i solen.

När plantorna till slut planteras ut kan lite fiberväv kännas tryggt för de minsta, som skydd mot kyla och starkt solsken.

Gör din egen odling

  • 1. Använd till exempel ett pluggbrätte eller ett tråg för bredsådd och fyll kärlen med såjord – små frön och pytteplantor storknar av vanlig planteringsjord med mycket näring i. Såjord är dessutom uppblandad med sand för god dränering, vilket är viktigt för att vatten och syre ska nå fröna.

  • 2. Sprid ut frön, några stycken i varje kärl, och täck med ett tunt lager jord om de inte är ljusgroende. Vattna försiktigt med sprayflaska. Täck gärna med plastlock eller lite plastfilm och gör några luftningshål.

  • 3. Märk upp krukorna ordentligt med växtslag, sortnamn och sådatum – småplantor är förvillande lika innan karaktärsbladen kommit.

  • 4. Placera sådden i rumstemperatur eller lite varmare. Se till att hålla jorden fuktig.

  • 5. När fröna grott och de första hjärtbladen kommit upp behöver växten ljus! Ställ gärna lite svalt i ett soligt fönster.

  • 6. Plantan behöver skolas om när den utvecklat några karaktärsblad, som ser ut som växtens egna blad till skillnad från de första hjärtbladen. Flytta då plantorna till större krukor. När växten etablerat sig i den nya krukan, efter två till tre veckor, kan det tillsättas lite näring i vattnet.

  • 7. Inför utplanteringen behöver plantorna avhärdas. Ställ ut dem några timmar varje dag och ta in dem på kvällen under en eller två veckor. Känsliga växter kan behöva extra skydd av fiberduk de första dagarna som skydd mot solen.

  • 8. Plantera ut dem när risken för nattfrost är över.