52 procent av de korsholmare som svarat på fusionsenkäten säger "nej" till en eventuell kommunsammanslagning med Vasa. 39 procent säger "ja". Svenskspråkiga tenderar vara emot en kommunsammanslagning medan finskspråkiga är tydligt för.

Det här framkommer av fusionsenkäten som korsholmarna har fått svara på under våren. Resultaten presenterades för kommunfullmäktige på en aftonskola på torsdagen. Enkätsvaren har analyserats av Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.


I enkäten frågades vad kommuninvånarna anser att är viktigt att förhandla om med Vasa stad. Viktigast anses vara språkens jämlika ställning, ekonomi, landsbygdens roll samt lokalt inflytande.

Från svaren framkommer också att korsholmarnas syn på sin egen kommun i jämförelse med Vasa stad är klart positiv. Framförallt upplever man att Korsholm har klart bättre åldringsvård, social- och hälsovård samt ekonomi.


Enkäten visar också att korsholmarna vill ha en rådgivande folkomröstning. Två tredjedelar, 66 procent, av de svarande vill att Korsholm ordnar en sådan.

Svarsprocenten för enkäten blev 43 procent, det vill säga 6696 svar. De som svarade på enkäten motsvarar inte Korsholms befolkning idealiskt. Speciellt de yngre och de finskspråkiga har svarat i ganska låg grad.

Rättat kl 22.19. I ingressen och texten stod det "helt klart nej" och "helt klart ja". Det här ändrats till "nej" och "ja".