Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat resurscentret Föregångarna 250 000 för projektet Sist, som är en förkortning av Social Inclusion Support Tracking.

Med hjälp av analysverktyget Sist kan man mäta hur mycket stöd en individ behöver för att integreras och för att komma förbi utmanande övergångsskeden i livet.

– Vi är naturligtvis jätteglada för att Undervisnings- och kulturministeriet stöder projektet. Det här betyder både ett erkännande för de arbetsmetoder vi använder oss av och ett stöd för våra planer framåt, säger projektledare Rainer Lytz i ett pressmeddelande.

Resurscentret Föregångarna i Vasa använder Sist för att analysera sin uppsökande ungdomsverksamhet.

Resurscentret kommer nu att göra en analys av reparativt kontra förebyggande ungdomsarbete och samtidigt utvärdera analysverktyget. Inom nätverket för ungdomsverkstäder implementeras denna arbetsmetod som bäst.

Rainer Lytz säger att målsättningen är att uppdatera och korrigera brister i analysverktyget som finns i nuläget samt översätta själva metoden och analysen till finska och engelska.

– Vi hoppas kunna sprida resultaten i Norden och i Europa, säger Lytz.

Resurscentret Föregångarna vill fokusera på ett proaktivt grepp istället för enbart ett reparativt.

– Vi har valt att utveckla och jobba med ett verktyg som i sin tur skall spara både samhällsresurser och minska på individuella svårigheter, säger Daniel Åkermark, verksamhetsledare för Resurscentret.