Det var tät dimma i området och mannen i båten hade ingen telefon med sig. Sjöbevakningspatruller från Vallgrund och Björneborg larmades till området. Också ett flygplan från bevakningsflygflottiljen kallades till området, men mannen hittade till slut till hemmahamnen på egen hand innan enheterna kom fram.

Mannen litade på att han kunde navigera med hjälp av vågornas riktning under den korta provkörningen. Men så gick båtens förgasare sönder och medan mannen försökte reparera den drev båten i den allt tätare dimman och mannen blev osäker på var han var. Han tog i land på en holme och väntade på att dimman lättade och kunde ta sig hem.

Sjöbevakningen påminner om att man ska ta säsongens första båttur vid bra väderleksförhållanden och med fullständig utrustning. Det är nämligen störst risk att råka ut för tekniska och mekaniska fel då. Vågornas riktning kan vara ett hjälpmedel men ska inte förväxlas med ett pålitligt navigationsinstrument.

Om man kör vilse är det bäst att ankra eller att vänta på en holme. På så sätt minskar efterspaningsområdet avsevärt. Och sjöbevakningen påminner också om att telefon är bra att ha med sig ute till havs. I det här fallet hade det lugnat ner de anhöriga och ingen efterspaning hade varit nödvändig.