Vörå kommun bjuder i kväll in allmänheten till ett informationsmöte om vargsituationen. Mötet, som hålls i Särkimo skola i Maxmo, börjar klockan 18.30.

På plats finns amatörforskaren Kaj Granlund, riksdagsledamoten Mats Nylund (SFP) och jaktchef Stefan Pellas från Finlands viltcentral. Det är nu även klart att polisens kommunikationschef Mikael Appel deltar i mötet.

Vörå kommun skickade för några veckor sedan en inbjudan till Österbottens polisinrättning och framförde då sin bestämda åsikt om att polisen bör ta kommuninvånarnas oro på allvar.


Kvällens möte modereras av Vörås fullmäktigeordförande Kjell Heir.

Heir berättar att upplägget för kvällen blir ungefär samma som för vargmötet som hölls i Pörtom den 20 mars.

– Det handlar om att informera ur olika synvinklar, till exempel om vad polisen kan göra i vargfrågan. Under pausen kommer publiken också att ha möjlighet att skriva ner frågor som sedan ställs till de inbjudna gästerna, säger Heir.


Hur många som är på väg till kvällens möte vet inte Heir, men uppskattar att det nog handlar om över 100 personer.

– Det är lite utmanande att veta, men uppskattningen är baserad på hur många som deltog i Pörtom och på hur många som visat intresse på Facebook. Det här är helt klart ett ämne som engagerar folk; vi har haft vargar i alla delar av kommunen nu och det som bekymrar är ju att vargen rör sig inne i samhället. Många är oroliga för både sina barn och sina djur.

Heir hälsar att det är bra att den som är på väg till kvällens möte kommer i god tid.