Gnagare har dåligt rykte när det kommer till sjukdomsspridning, inte minst råttans kopplingar till spridandet av pesten.

Två nya studier gör inte mycket för att förbättra ryktet, sedan forskare hittat antibiotikaresistenta bakterier, sjukdomsbakterier och ett antal virussorter som aldrig tidigare setts till hos möss som bor i närheten av människor.

Forskarna har undersökt avföring från mer än 400 möss som samlats in kring ett antal bostadshus i olika stadsdelar i New York. Totalt hittades 149 specifika sorters bakterier, däribland E Coli och salmonella.

– De är en potentiell källa till mänskliga infektioner. Det egentliga budskapet är att de här sakerna finns överallt, säger Ian Lipkin, epidemiolog och författare till rapporten, till The New York Times.

Det är oklart om mössen fått i sig de multiresistenta bakterierna genom att exempelvis äta mat som smittats av avföring från någon som behandlats med antibiotika, eller om resistensen utvecklas hos mössen genom att de ätit slängd antibiotika.

– Vem vet om mössen är en smittokälla för människor? Min gissning är att andra människor är den största infektionsorsaken, säger professor Mark Viney vid University of Briston, som inte varit inblandad i studien, till CNN.