Det var Östersunds-Posten som först avslöjade att det fanns brottsmisstankar riktade mot Daniel Kindberg. Tisdag kväll bekräftade Östersunds FK uppgifterna att Kindberg har anhållits av polis, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Uppgifterna skakar klubben inför onsdagskvällens allsvenska match mot Kalmar FF.

– Situationen känns tråkig och olustig, säger ÖFK:s pressansvarige Patrick Sjöö.

Tidigare på dagen genomförde svenska Ekobrottsmyndigheten en razzia mot bolaget Östersundshem, där Kindberg är vd. Vid tillslaget beslagtog man ÖFK-ordförandens arbetsdator.

– Strax efter klockan åtta kom ett antal poliser och begärde att få tillträde till vår vd:s arbetsrum. De var inne en stund, sedan gick de med hans arbetsdator. Vi frågade vad det är som sker, men fick inga kommentarer, säger Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor till TT.

Enligt Östersundsposten sitter även en man med nära företagskopplingar till Daniel Kindberg häktad, misstänkt för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Mannen ska via sitt företag ha sponsrat Östersunds FK med totalt 4,6 miljoner kronor (motsvarande cirka 440 000 euro).

Enligt Ekobrottsmyndigheten berör ärendet tre personer, där en är häktad och två är anhållna. I övrigt vill man inte ge några kommentarer.

Nu arbetsbefrias Daniel Kindberg från sitt uppdrag som vd för Östersundshem.

– Han är arbetsbefriad tills vidare och tills styrelsen beslutar annat, säger styrelseordförande Tord Andnor på en presskonferens.

Han berättar vidare att de inte vet vem som är Kindbergs advokat, men att de försökt nå personen som de tror är det.

– Vi har alltså inte fått kontakt med den vi tror är hans advokat, säger Andnor.

Enligt honom kom beskedet om gripandet som en total överraskning.

– Det kom som en väldigt obehaglig överraskning. Det var chockartat.

Christer Sundin har med omedelbar verkan utsetts till tillförordnad vd och Kindberg kommer inte att få någon ersättning under den tid han är arbetsbefriad.

Daniel Kindberg har varit mannen bakom de senaste årens framgångssaga i Östersunds FK, som i februari spelade mot Arsenal i sextondelsfinal i Europa League.

Fotbollstruppen i ÖFK reste under morgonen till Kalmar och mittbacken Sotirios Papagiannopoulos pratade med Aftonbladet innan han klev på flyget.

– Klart det aldrig är positivt när det händer sådana här saker, men vi får väl se vad som händer till sist. Men som sagt, det är ingenting som vi spelare ska fokusera på, säger han till tidningen.

– Vi tränade på bra i går och nu är det viktigt att fokusera på matchen. Det som har hänt har hänt. Vi vet inte så mycket om det, så det är bara att fokusera på rätt saker.

Vice ordförande Hasse Carlsson träder tills vidare in som ordförande i ÖFK. Under dagen har styrelsen också haft ett informationsmöte med personal i klubben.

– Tråkigt, var väl ordet som användes mest. Nu inväntar vi vad som händer och det finns ju egentligen bara tre scenarion: att han frisläpps utan att misstanke kvarstår, att han frisläpps men att utredningen fortsätter, eller att han begärs häktad, säger pressansvarige Patrick Sjöö till TT.

– Vi i klubben kan jobba vidare lika starkt som vi har gjort tidigare, även om det är med en tråkig känsla.

Det är oklart hur Daniel Kindberg själv ställer sig till anklagelserna. TT har sökt honom och försökt nå hans advokat, men det är i nuläget oklart vem denne är.

Kindberg och Östersunds FK

  • Daniel Kindberg blev ordförande i Östersunds FK efter säsongen 2010 efter att tidigare haft andra uppdrag i klubben.
  • Engelska tränaren Graham Potter värvades till ÖFK som hade degraderats till division 2. Kindberg uttalade snabbt höga målsättningar för ÖFK, som sedan dess har klättrat som en raket i seriesystemet.
  • 2016 gjorde Östersund sin första säsong i Allsvenskan och förra året vann laget svenska cupen, vilket ledde till spel i Europa League.
  • Även där gjorde ÖFK succé. Laget besegrade bland annat Galatasaray och slog ut Hertha Berlin, innan EL-sagan tog slut mot Arsenal i februari.
  • 50-åriga Kindberg, vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och före detta yrkesmilitär, har varit en symbol för klubbens framgångar. Bland annat har han ur egen ficka investerat 16 miljoner kronor (dryga 1,5 miljoner euro), pengar som ÖFK betalade tillbaka i höstas för att förhindra Kindbergs tredjepartsägande i klubben.
  • På tisdagen bekräftade ÖFK att Kindberg har anhållits, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.