– Det finns ännu många saker att göra för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön med gemensamma projekt mellan Finland, Ryssland och de övriga Östersjöstaterna, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

Henriksson deltog på tisdagen i en diskussion i Helsingfors med tidigare riksdagsledamot Christina Gestrin som har skrivit en rapport för Nordiska rådet om miljösamarbetet i Östersjöregionen. Rapporten pekar på att miljösamarbetet med Ryssland har drabbats av EU-ländernas sanktioner som infördes efter Rysslands annektering av Krim år 2014. Gamla miljöprojekt fick fortsätta, men nya initierades inte. Nu börjar de äldre projekten vara på målrakan.

– Problemet är att miljön blir lidande som en följd av sanktionerna på ett sätt som ingen hade räknat med. Gestrins rapport är en värdefull väckarklocka, säger Henriksson.

Hon påpekar att det bor drygt 90 miljoner människor kring Östersjön. Det är ett av de mest förorenade haven i världen, trots att läget har blivit bättre.

– Det borde kunna hittas en väg framåt så att miljösamarbetet trots sanktionerna kan fortsätta. Mycket har gjorts. Över 98 procent av S:t Petersburgs avloppsvatten renas i dag tack vare de samprojekt som har funnits.

Vid sidan om avloppsvatten är plast ett stort problem.

– Fiskar ska äta plankton – inte plast, säger Henriksson.