Patientdatasystem Apotti ska användas av kommuner i huvudstadsregionen och av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

Avsikten är att upprätthålla ett gemensamt system mellan hälsostationer och specialistvård, där tidsbeställning och patientinformation ingår. Risken är att den ekonomiska nytta som staten har räknat med uteblir om datasystemet inte kan användas till sin fulla potential på grund av vårdreformen. Det rör sig om 100 miljoner euro per år, rapporterar Svenska Yle.

Det finns nya anskaffningslagar som kan komma att sätta käppar i hjulet för Apotti och hindra sjukhus från att erbjuda gratis stödtjänster till hälsocentralerna, vilket omfattar röntgenundersökningar, laboratorietjänster, centralkök, och tvätterier.

I och med vårdreformen blir dagens hälsostationer vårdcentraler, vilket även gäller de privata läkarstationer som uppfyller kriterierna. Ifall de offentliga vårdcentralerna erbjuds gratis tjänster såsom Apotti, får de stora konkurrensfördelar framom de privata aktörerna.

Svenska Yle har försökt reda ut om Apotti kommer att kunna utnyttjas i och med vårdreformen, men det är svårt att få ett entydigt svar. Inte ens de sakkunniga som Yle har talat med kan enas i frågan, främst eftersom det här ärendet hamnar mellan två ministeriers kompetensområden. Social- och hälsovårdsministeriet har koll på vårdreformen och Apotti medan Arbets- och näringsministeriet är kunniga inom anskaffningslagen.