En av de åtalade pälsdjursaktörerna i Jakobstadsregionen erkände brottet medan den andra nekade, rapporterar Iltalehti.

Den ena mannens gård hade blivit utsatt för djurrättsaktivister som smygfilmade djuren, men enligt åtalaren har man inte använt sig av aktivisternas videor i brottsutredningen.

De två fallen är helt separata, men har samma åtalare, domare och veterinär som vittne. Tingsrätten i Österbotten gav sina domar i fallen förra veckan och för två veckor sedan.

En 55-årig minkfarmare dömdes till 25 dagsböter, 425 euro, och tre års förbud mot innehav av produktionsdjur. Förbudet spelar i det här fallet ingen roll eftersom mannen avvecklade sin minkverksamhet redan 2015. Han hade som mest 3 000 minkar på sin gård och har erkänt sitt brott.

Veterinärer utförde tre kontrollbesök på gården mellan augusti 2014 och februari 2015. De hittade mycket att anmärka på, bland annat att burar som var avsedda för två individer hade upptill sju minkar.

Många av burarna var dessutom smutsiga, täckta av avföring, och hade löst material som utgjorde en fara för minkarna. Veterinärerna påträffade också döda djur.

På en 50-årig mans gård bodde drygt 5 000 rävar och minkar per säsong. Gården kontrollerades upprepade gånger under åren 2012 till 2014.

Många av rävar var sjuka eller hade avlivats på grund av obehandlad ögoninflammation. På gården fanns också gamla rävhanarna med bölder och bristfälliga burar utan sovhyllor och bitleksaker. Vissa burgolv var delvis täckta av avföring.

Mannen har nekat till brott, men erkänt brister i djurskötseln. Han betonade i rätten att han lyckades förbättra rävarnas tillstånd efter de första anmärkningarna. Han förklarar vissa brister i vården med att hans estniska anställda inte uppfattade alla instruktioner till en början.

50-åringen dömdes till 30 dagsböter, vilket i hans fall motsvarar 2 910 euro. Han fick inget förbud mot djurhållning eftersom hans gård i fjol höstas uppfyllde kraven.