Akademien möts i Stockholm på torsdagar varje vecka utan att någon tar större notis om det. Fram till förra veckan, då Börshuset i Gamla stan belamrades av medier som ville ha svar på frågor om den pågående kris som skakar den anrika kulturinstitutionen.

Även den här veckan var det ett stort pressuppbåd på plats inför mötet klockan 17, men inga ledamöter sågs på väg in i Börshuset. En förklaring kan vara att de kommit långt tidigare eller tagit en annan väg in i lokalerna.

Efter den senaste veckans turbulens är det färre ledamöter än vanligt på torsdagsmötet. Hittills har krisen resulterat i att Kjell Espmark, Peter Englund, Klas Östergren, Sara Danius och Katarina Frostenson har lämnat sina stolar. På torsdagen lämnade Lotta Lotass en formell ansökan om utträde. Hon och Kerstin Ekman deltar sedan tidigare inte i arbetet.

Samtidigt har Akademien en lång dagordning att gå igenom under kvällen. Bland annat ska priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris behandlas, liksom det pressmeddelande om advokatutredningen av Akademien som skjutits upp gång på gång.

Ledamoten Sara Stridsberg har uttryckt tvivel över sin framtid i Akademien.

"Sara Danius önskade inte lämna sitt uppdrag som ständig sekreterare. Resten får vi diskutera på morgondagens (torsdagens, reds anm) sammanträde. Och mitt beslut om min framtid i Akademien är givetvis beroende av hur Akademien nu agerar framöver", skrev Stridsberg i ett mejl till Dagens Nyheter.

Samtidigt som Akademien träffas genomförs en stor manifestation för den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius på Stortorget, där Börshuset ligger. Det är kriminologen Nina Rung som tillsammans med föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin arrangerar manifestationen där man uppmanar alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar. Som symbol för arrangemanget har man valt knytblusen.