Frankrikes och Tysklands mål är att presentera en gemensam linje i frågan om eurozonens framtid senast i juni, enligt den franske presidenten Emmanuel Macron.

– Ingen valutaunion kan existera utan någon form av konvergens, sade han i Berlin inför mötet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Macron poängterade samtidigt att det viktigaste var ett gemensamt mål bland euroländerna, inte den exakta vägen dit.

Mötet hölls i Berlins stadsslott – för närvarande en byggarbetsplats – och är "ytterligare en byggsten" i jakten på gemensamma lösningar inför EU-toppmötet i juni, sade förbundskansler Angela Merkel inför mötet enligt nyhetsbyrån AFP. Formuleringen var möjligen en fingervisning om de lågt ställda förväntningarna.

Men de båda ledarna uttryckte sin gemensamma vilja att reformera EU – dock utan någon uttalad vilja att göra avkall på ländernas olika ståndpunkter i bland annat skattefrågor.

– Ingen av oss tycker att eurozonen ännu är tillräckligt säker för kriser, sade Merkel vid en gemensam presskonferens med Macron, enligt AFP.

– Det finns franska förslag, men det finns också tyska förslag.

Merkel tillade dock att hon har stora förhoppningar om att länderna kommer att enas.

– Jag tror att kontentan av våra förslag slutligen kommer att leda till ett bra resultat.

Macrons långtgående planer på att förändra EU- och eurosamarbetet bygger till stor del på stöd från regeringen i Berlin. I veckan stötte han på patrull då Merkels kristdemokratiska union uttryckte sitt missnöje med EU-kommissionens planer på att skapa en europeisk valutafond, en idé helt i Macrons smak. En sådan EU-motsvarighet till IMF bör snarare komma till genom en fördragsändring, enligt den kristdemokratiska partigruppen i tyska förbundsdagen.

Motståndet från Merkels parti hänger ihop med farhågan att notan för skuldkriser i andra euroländer ska skickas till tyska skattebetalare. Tidigare tyska insatser för att rädda eurosystemet ses allmänt som en bidragande orsak till högerpopulistiska Alternativ för Tysklands explosionsartade tillväxt sedan grundandet 2013.

Tyska Socialdemokraterna, som sitter i koalitionsregering med Merkels kristdemokrater, är mer positivt inställda. Den nytillträdde socialdemokratiske finansministern Olaf Scholz har dock flaggat för att några radikala förändringar i eurosamarbetets struktur inte är aktuella.