Efter att regeringen förra veckan meddelade att man skulle göra det lättare för företag med mindre än 20 anställda att säga upp folk av personliga skäl blev det liv i luckan hos servicefacket Pam där omkring 36 procent av medlemmarna arbetar just för sådana företag.

Mia Suominen, avtalsexpert inom handeln på PAM, anser på förbundets webbplats att oron är helt befogad.

– Enligt den nuvarande arbetslagstiftningen är en åsikt inte en personlig grund till uppsägning som gör att en arbetstagare får sägas upp. Jag skulle inte ändra lagstiftningen i den riktningen att arbetsgivaren godtyckligt får säga upp folk genom att knäppa med fingrarna och ta in nästa person. Vågar arbetstagarna i så fall ta upp missförhållanden på arbetet eller är de rädda för att det vänds emot dem? säger Suominen.

Ännu har man inte kommit med något lagförslag, men många deltidsanställda inom servicebranscherna vaktar enligt Pam redan nu sina tungor av rädsla för att exempelvis förlora extratimmar.

– Om arbetsgivaren inte är nöjd med en anställd, vet den anställda då vad som förväntas av hen och vilka mål företaget har, säger Suominen.

Oppositionspartierna kallade i tisdags besluten om arbetslivet under ramförhandlingarna som orättvisa.