Vad är bättre än att misstankar kan avskrivas som obefogade?

Så gick det i den långdragna muträttegången mot fyra företrädare för jordbyggnadskoncernen Risberg respektive lika många företrädare för Vasa stad.

Österbottens tingsrätt förkastade i onsdags samtliga åtal. (VBL 19.4.)

De resor inom landet stadens så kallade askarbetsgruppen deltagit i och Risberg bjudit in till kan enligt tingsrätten inte ses som mutor. ... ”stadens tjänstemän har haft godtagbara skäl att delta i resorna”, skriver tingsrätten.

Gratisbiljetter till olika idrottevenemang och alkohol på en julfest på jordbyggnadskoncernens bekostnad går också under tingsrättens radar. Mutor, nej.

Rättengången har pågått i två år. Under den tiden har de åtalade fortsatt att jobba som vanligt. ”Ibland har jag nästan lyckats glömma hela saken men vissa gånger har det funnits i bakhuvudet hela tiden, säger Markku Litmanen i VBL. Han är chef för Vasa stads tekniska sektor och var en av de huvudåtalade.

Stadsdirektör Tomas Häyry är i en kommentar för Yle noga med att påpeka att det är bra att saken utretts ordentligt. Men ”ordentligt” borde inte vara detsamma som ”under väldigt lång tidsrymd.” Folk borde kunna frias eller fällas inom rimlig tidsrymd.

Det håller säkert företrädare för rättsväsendet med om. Men problemet är resurserna. Är de knappa blir ordentligt detsamma som länge.

Som i så många andra situationern handlar det om en balansgång. Inte för nära men tillräckligt nära.

Stadens tjänstemän ska, påpekar Häyry, vara aktiva i förhållande till det regionala näringslivet. Odla kontakter, veta vad som är på gång och spåna kring vad som kunde vara på gång. Kan det kontaktodlandet sluta i rätten finns det en risk att tjänstemännen blir onödigt försiktiga och passiva.

Som i så många andra situationern handlar det om en balansgång. Inte för nära men tillräckligt nära.

En liknande etisk konflikt finns i umgänget mellan politiker och journalister. Journalister måste odla sina kontakter till politikerna för att kunna sköta sitt jobb - men måste samtidigt akta sig för att bli så nära bekanta att de riskerar att bli en politikers eller ett partis kritiklösa megafon.

Har den här rättegången skadat bilden av staden?

Det borde den inte har gjort - förutsatt att rättsprocessen inte får en fortsättning i högre instans och utslaget där blir ett annat. Felsteg sker i alla sammanhang; de viktiga är att de utreds och inte sopas under mattan.

Finland hör till de minst korrumperade länderna i världen.

Men den toppositionen betingar ett pris som måste betalas också av enskilda, som får finna sig in att manglas i en utdragen och offentlig rättsprocess. Oavsett om de sedan befinns vara skyldiga eller inte.