För tillfället kan man bevilja studiestöd för grundstadiet endast för studier som avläggs vid en folkhögskola. Enligt det nya förslaget kan studiestödet tillämpas som finansiering för studierna ifall andra finansieringsformer såsom integrationsstöd och arbetslöshetsunderstöd inte är tillgängliga.

Studierna för personer som har överskridit läropliktsåldern ska vara på heltid ifall studiernas omfattning är minst 22 kurser per år. Definitionen av heltidsstudier, som finns inskriven i lagen om utkomstskydd för arbetslösa, kommer att anpassas enligt de föreslagna ändringarna.

Studiestöd och skolresestöd ska enligt förslaget kunna sökas av personer utanför arbetsmarknaden som har en bristfällig grundutbildning. Sammanlagt 500 personer som inte längre är i läropliktsålder ska kunna få studiestöd. Läroplikten inleds året då eleven fyller sju år och slutar när den grundläggande utbildningen är slutförd, eller då det har förflutit tio år sedan läroplikten inleddes.

Grundläggande utbildning för personer som överskridit läropliktsåldern är en ny utbildningsform som inleddes från ingången av 2018. Avsikten är att rätten till studiestöd och skolresestöd utvidgas i augusti.