Veterinärer och tullen gjorde stickkontroller bland passagerare med hundar, katter och illrar som reste till Vasa från Sverige förra helgen i samband med hundutställningen i Botniahallen.

Syftet var att kontrollera resedokument och samtidigt öka passagerarnas kunskap om de krav som gäller vid införsel av djur.

74 hundars resedokument granskades och tre av dem hade stora brister. En hund var inte längre vaccinerad mot rabies och hundägaren ålades isolera hunden tills dess att den reste tillbaka till Sverige.

Kontrollen resulterade också i en polisanmälan. Två hundar saknade avmaskning mot dvärgbandmask och hundarna avmaskades på plats i hamnen. Den ena hundägaren flydde från platsen innan handlingarna hade färdigställts och kommer därför att polisanmälas.

Kontrollerna genomfördes av Regionförvaltningsverkets länsveterinärer, en kommunal veterinär och tullen.

Kontrollerna ökar säkerheten

  • Sällskapsdjur ska ha föreskrivna och giltiga vaccinationer och medicineringar när de reser inom EU.
  • Vid stickprovskontrollerna kontrollerar man i synnerhet om djuren är vaccinerade mot rabies och har fått medicinering mot dvärgbandmask (echinococcus).
  • Djuret ska vara id-märkt med mikrochip och ha ett korrekt ifyllt officiellt sällskapsdjurspass med sig.
  • I passet kan man till exempel se om rabiesvaccinet är i kraft (för djur över 12 veckor). Hundar ska dessutom vara medicinerade mot dvärgbandmask 1–5 dygn innan de anländer till landet.
  • Om det framkommer brister kan djuret skickas tillbaka till avgångslandet, isoleras eller avlivas.
  • Ägaren står för kostnaderna för olovlig införsel av djur och ska dessutom betala en kontrollavgift på 150 euro.