Enligt Finnpulp sväljer förstudierna och planeringen av bygget omkring 15 miljoner euro. Den nya produktionsanläggningen ska bli världens största fabrik som helt och hållet förlitar sig på barrträd och framställer bioprodukter.

Det slutgiltiga investeringsbeslutet ska fattas under det första kvartalet nästa år då förstudien är gjord och analyserna har utvärderats.

Hengan International har köpt 36,5 procent av Finnpulps aktier och enligt en uppgörelse mellan bolagen har Hengan International möjlighet att utöka sin ägarandel i Finnpulp till 49 procent.

Hengan International är noterat på börsen i Hong Kong och bolaget har redan lagt beslag på 20 procent av den växande kinesiska marknaden för tillverkning av mjukpapper. Finnpulps övriga delägare MTK och Grizzly Hill Capital har också utökat sina ägarandelar till 11,5 procent för att trygga den ekonomiska uppbackningen av projektet.

Regionförvaltningsverket beviljade miljötillstånd för fabriken i fjol. Investeringen beräknas kosta 1,4 miljarder euro och sysselsätta närmare 1 500 personer i norra Savolax. Fabriken kommer att svälja cirka 6,7 miljoner kubikmeter virke per år.