Om Svenska Akademien inte lyckas utse en Nobelpristagare i litteratur borde de avgå allihop. Det sade Kristina Lugn till Dagens Nyheter när hon anlände till Börshuset på torsdagseftermiddagen.

Just förslaget om att alla återstående av de aderton ska avgå lyftes bland annat högljutt i en manifestation utanför Akademiens högkvarter i Gamla Stan för några veckor sedan, då hundratals iförda knytblus protesterade mot Akademien.

Men frågan om 2018 års litteraturspris vara eller icke vara verkar ha enat den splittrade litteraturinstitutionen. Ja, i alla fall det som finns kvar av den.

– Jag är nöjd. Vi är eniga om beslutet. Alla står bakom det. Akademiens beslut kommer i ett utförligt pressmeddelande klockan 9 i morgon, sade Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén, till DN när han lämnade gårdagens möte.

Även Akademiens tillfällige direktör Göran Malmkvist lämnade mötet med en optimistisk kommentar:

– Det blir goda nyheter i morgon.

Förläggaren Dorotea Bromberg sade tidigare i veckan till TT att hon tror – och hoppas – att priset kommer att delas ut. Att inte göra det skulle kunna skada prisets anseende.

– Jag tror att vi skulle överleva det men det skulle vara väldigt synd. Jag tror att det skulle vara lite svårt att komma tillbaka och säga att priset är lika stort som det alltid varit.

Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri menar att ett beslut om att inte dela ut priset skulle betyda att Akademien behöver byggas om i grunden.

– Men samtidigt är anseendet så pass skadat att vem som än får det så är 2018 året som man absolut inte skulle vilja få det, sade hon till TT tidigare i veckan.