Ryssland är en korrumperad stat som styrs av ”tjuvar”, personer som utnyttjar regeringens möjligheter, naturresurser och gör sig rika på de vanliga invånarnas bekostnad.

Den bedömningen gör pensionerade diplomaten, professor Alpo Rusi, som också tycker att finlandiseringen fortfarande håller den utrikespolitiska debatten i någon form av järngrepp (VBL 6.5).

Enligt Rusi motsvarar dagens ryska rättsnormer inte vår värdegrund. Vi borde också lyssna på dem som är förföljda av den ryska säkerhetstjänsten och öppet granska landets kleptokrati och korruption.

Alpo Rusi har både rätt och fel.

Finland är medvetet om de geografiska realiteterna, och för en Rysslandspolitik som är en blandning av rak kommunikation och strategiska bedömningar. Det finns en formell och en faktisk nivå.

Likt direktör Teija Tiilikainen på Utrikespolitiska institutet ställer sig det officiella Finland oförstående till Alpo Rusis frontalangrepp mot Finlands Rysslandspolitik.
Tiilikainen ser ingen betydande skillnad i Finlands utrikespolitiska relationer till Ryssland ifall vi jämför med de ställningstaganden som andra EU-länder har gjort.

Verkligheten är den att Rysslands president Vladimir Putin styrt Ryssland i över 18 år och att han i går svor eden för en fjärde period. Den ska hålla honom vid makten fram till 2024.

Det är den verkligheten vi lever i, och vi har inget annat val än att göra det bästa av situationen.