Politik är det möjligas konst och tjänster och gentjänster; det vi mindre finkänsligt kallar för kohandel, inte ovanligt i beslutsprocessen. Ska ett parti driva genom ett beslut man satt hela sin prestige på kan det vara värt att rubba på en del principer för att driva genom projektet.

Pragmatism får då gå före ideal.

• Den sittande regeringens absoluta spetsprojekt är den kombinerade vård- och landskapsreformen. Formellt två separata projekt; ändå tätt sammanlänkade. För Centern är landskapsreformen en flera decennier gammal våt dröm som nu hotar stupa på slutrakan då majoriteten i riksdagen är tunnare än tunn.

• För SFP har kärnprojektet under beredningen av vårdreformen solklart varit bevarandet av Vasa centralsjukhus status.

Lägg därtill Centerns rykte som den eviga intrigören och SFP:s dito om att vara redo för vilket samarbete som helst.

Oavsett om ryktena är överdrivna eller inte, finns här uppenbart stoff för konspirationsteorier.

Mycket riktigt ploppade de upp i helgen då Aamulehti hakade på Peter Albäcks Facebookupdatering där han med hänvisning till "en högt uppsatt centerpartist" hävdade att statsminister Juha Sipilä godkänt en kohandel genom att lova SFP omfattande jour för Vasa centralsjukhus mot löfte om partiets stöd för regeringen i omröstningen om vård- och landskapsreformerna.

ÖT och VBL refererade Aamulehtis nyhet på tisdagen (8/5). I samma artikel avfärdade SFP-basen Anna-Maja Henriksson bestämt Albäcks påståenden: "Det där är påhittat. Jag har inte gjort någon form av överenskommelse med statsminister Sipilä i den här saken. Jag kan inte göra annat än skratta åt det hela."

Också Centerns partisekreterare Jouni Ovaska förnekar kännedom om någon överenskommelse. "Det är mycket svårt för oss att kommentera det som Peter Albäck fört fram. Jag vet ju inte vad han har för källa. Men jag känner åtminstone inte till att Centern skulle ha gått ut med något sådant erbjudande", säger Ovaska.

Finns det ens en gnutta sanning i ryktena?

Nja. I dagens tidning, på vår webbplats redan i går bekräftar Anna-Maja Henriksson att hon och Sipilä förvisso mötts men att inga som helst erbjuden utväxlats, och står fast vid att SFP som grupp inte kommer att ställa sig bakom vård- och landskapsreformen.

Vi antecknar det löftet och räknar med att ordförande Henriksson står vid det.

Ser man på det helt pragmatiskt hade det här varit praktläge för politisk poängplockning. Vasa centralsjukhus status har varit SFP:s hjärtefråga i Österbotten och en försäkran om bibehållen omfattande jour ett knappt år för val hade varit ett praktfullt partytrick för valkampanjen.

För Centern hade det också trots allt varit en till synes liten eftergift med tretton, i stället för tolv, sjukhus med omfattande jour. Om nu inte operationen uppfattats som oacceptabel i Centerns tunga kärnområde kring Seinäjoki.

Om – säger om – SFP erbjudits och tackat ja till en kohandel lik den som Albäck och några till antytt hade det ändå varit politiskt lågvattenmärke av stora mått. Att förklara bort en sådan total kappvändning skulle kräva demagogi på toppnivå.

Ryktet hade varit i svang i minst en vecka då Aamulehti snappade upp det i Albäcks Facebookflöde, så det behövs knappast någon "högt uppsatt centerpartist" som Albäck hävdar som sin källa, det räcker med att till exempel ha läst Timo Haapalas kolumn i Ilta-Sanomat som redan den 26 april hävdade att SFP inte bara skulle få omfattande jour för VCS utan också en räddningshelikopter till Vasa.

En rad medier har redan hunnit införa rättelser om liknande påståenden.

Haapala hänvisar till "vilda rykten" i riksdagen som han hävdar ha fått trovärdighet av att Sipilä och Henriksson dementerar dem.

Mer än så har inte heller Albäck att bygga på.

Politik är förvisso det möjligas konst, politiska spekulationer detsamma i ännu högre grad. Men omröstningen om de stora reformerna blir ett mått på politikens trovärdighet.