Nästa vecka fylls Idrottsparken i Åbo av idrottsglädje och karnevalsyra.

Stafettkarnevalen landar på Paavo Nurmis stadion – då massevenemanget för första gången är utlokaliserat till Åbo.

Vid ungefär den här tiden för tre år sedan diskuterades placeringsfrågan för Stafettkarnevalen. Då var utgångsläget att karnevalen behövde en temporär hemmaarena för tre år medan Olympiastadion renoverades.

Beslutet blev något av en kompromiss. Vasa arrangerade karnevalen 2016, Esbo var värd 2017 och i år är det alltså Åbos tur.

Nu har ett nytt läge uppstått, och nya beslut måste tas. Renoveringen av Olympiastadion i Helsingfors fördröjs – något som inte var helt oväntat, stora projekt tenderar att dra ut på tiden. Stafettkarnevalen kan inte flytta hem nästa vår – i bästa fall är det möjligt om två år.

Då uppstår frågan: Var placeras Stafettkarnevalen 2019? I praktiken finns tre alternativ: Esbo, Vasa eller Åbo.

I början av juni fattas beslut om nästa års arrangörsort.

Nu har vi än en gång en märklig situation. Beslutet om var karnevalen ska arrangeras fattas nämligen av Stafettkarnevalens organisationskommitté.

Eftersom Stafettkarnevalen är ett evenemang av stor dignitet så skulle det logiska förfaringssättet i den här frågan vara att Skolidrottsförbundets styrelse tar beslut om var karnevalen hålls – och organisationskommittén organiserar.

I det här sammanhanget kan noteras att organisationskommitténs ordförande Stefan Haglund numera sitter på två stolar, eftersom han nyligen valdes till ordförande för Skolidrottsförbundet.

Organisationskommitténs beslut om placeringsorter för karnevalen har låg legitimitet. Av de sju medlemmarna finns det inte en enda som är bosatt i Österbotten eller i Åboland – däremot är Esbos representation väldigt stark i samlingen, som består av fem män och två kvinnor.

Att den geografiska representationen ser ut som den gör är inget stort problem så länge organisationskommittén håller sig till att arrangera, men i viktiga strategifrågor som val av arrangörsorter är det här förfaringssättet inte bra.

Med nuvarande upplägg i beslutsprocessen går det inte att förbise jävsaspekten, men eftersom det här har påtalats tidigare utan att det har vidtagits åtgärder så är jäv tydligen inte en prioriterad fråga i den finlandssvenska idrotten.

Om vi bortser från karnevalen i Karleby 1971 så har evenemanget varit utlokaliserat utanför Helsingfors sju gånger. Vasa har arrangerat Stafettkarnevalen 1993, 1994, 2005 och 2016. Esbo hade hand om karnevalen 2010 och 2017.

Nu är det upplagt för att Esbo ska utses till värd för nästa års karneval. Redan i april sade Stefan Haglund i en Yle-intervju att "kutymen är att karnevalen ska arrangeras i huvudstadsregionen vartannat år". När den kutymen har införts är oklart, åtminstone fanns den inte på 1990-talet då Olympiastadion senast hade förhinder i mer än ett år i rad.

Det bör påpekas att Stafettkarnevalen hör hemma på Olympiastadion. Men om det inte går så borde ett ekonomiskt rättvisetänkande avgöra var karnevalen arrangeras.

Stafettkarnevalen är dyr för de österbottniska skolorna – utan att räkna in lärarlöner kan en skola i Vasatrakten räkna med cirka 4 000 euro. Och då övernattas det på skolgolv. Numera kan föräldrarna dessutom räkna med att behöva bidra då sonen eller dottern ska med till karnevalen.

Så om det någon enstaka gång går att lindra bördan så ska den ges – i rättvisans namn.

Åbo i år är ett bra val, bara arrangemangen håller måttet. Paavo Nurmis stadion är utmärkt för ändamålet, liksom Idrottsparken. Dessutom är det roligt att vi alla kan vidga vyerna – också då det handlar om Stafettkarnevalen. Att få göra det i Åbo nästa helg är positivt.

Förhoppningsvis klarar medlemmarna i Stafettkarnevalens organisationskommitté också att vara vidsynta i början av sommaren, då nästa års karnevalsort väljs. Samtidigt som det är dags att ha en seriös diskussion om vad som är rätt och riktigt i finlandssvenskt idrottsbeslutsfattande.