ISHOCKEY-VM Grupp B

• Finland – USA 6–2 (2–0, 1–0, 3–2)

USA kom in i matchen betydligt bättre än Finland och tryckte på med bra fart. Men Harri Säteri i Finlands mål agerade lugnt och förtroendeingivande och parerade allt.

Det gjorde däremot inte Keith Kinkaid i USA:s mål. Sebastian Aho satte 1–0 genom att stå bakom förlängda mållinjen och vispa pucken mot mål, och Ahos nästa mål kom efter en sargstuds som den amerikanska målvakten inte hade koll på. Aho kunde peta in 2–0 från nära håll medan Kinkaid trodde att pucken var bakom målet.

I andra perioden var det jämn kamp med målchanser åt båda hållen. USA hade två ramträffar innan Markus Nutivaara avlossade ett skott som Kinkaid tvingades släppa retur på och Mikko Rantanen enkelt kunde trycka in 3–0-målet.

I tredje perioden började amerikanerna tappa nerverna. Finlands fjärdekedja svarade med att spela runt och Marko Anttila dunkade in 4–0 på returen efter ett backhandskott av Sakari Manninen.

Med över åtta minuter kvar att spela plockade USA ut Kinkaid medan Miika Koivisto satt utvisad. Då kom lagkaptenen Patrick Kane åt att reducera till 4–1 med ett nätt skott i bortre krysset.

När centern Dylan Larkin var näste man att åka ut satte Finland tryck. Kasperi Kapanen fick tag i pucken nära målet och hängde resolut in 5–1. Repliken kom omgående då centern Derek Ryan slog in en retur från nära håll.

USA fortsatte jaga reducering utan målvakt. Då kom Aho åt att sätta nytt finländskt poängrekord i VM då hans 6–2 i tom bur innebar att han är uppe i 17 poäng (9+8).

Finland möter Schweiz i kvartsfinal i Herning på torsdag.