Europarådet är Europas mest omfattande och äldsta mellanstatliga organisation och har som uppgift att trygga och vidareutveckla de mänskliga rättigheterna, den pluralistiska demokratin och rättsstatsprincipen.

"Europarådet befinner sig just nu i en på många sätt svår situation – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder."

Finland kommer att ta över ordförandeskapet i Europarådets ministerkommitté i november och följande utrikesministermöte ordnas i Finland i maj 2019.

– Systemen för att bevaka de mänskliga rättigheterna och rättsstaten utgör grunden för det regelbaserade multilaterala samarbetet stater emellan. Det måste försvaras. Europarådet befinner sig just nu i en på många sätt svår situation – de mänskliga rättigheterna ifrågasätts i fler länder. Därtill har organisationen politiska och ekonomiska svårigheter, konstaterar utrikesminister Timo Soini i UM:s pressmeddelande.

Under sitt besök i Danmark håller utrikesminister Soini också ett anförande vid Köpenhamns universitet. Temat är Finlands ordförandeskap i Arktiska rådet.