Journalisterna flockas framför superstjärnan Patrick Kane, 29, i intervjuområdet efter USA:s träning i Royal Arena i Köpenhamn. Intresset är befogat. Chicago-spelaren toppar inte enbart VM:s poängliga – hans 19 poäng (8+11) på åtta matcher är även rekord för en amerikansk spelare i ett enskilt världsmästerskap.

– Jag togs ut för att producera och försöka göra mål. Jag försöker göra det varje match. Vårt powerplay har varit riktigt bra, så jag tror att det har hjälpt mig, säger Kane.

De svenska spelarna har fått mängder av frågor hur Kane ska stoppas i lördagens semifinal. Den trefaldiga Stanley Cup-mästaren (2010, 2013 och 2015) vill själv inte bidra med några tips.

– Sverige har ett bra lag. Jag är säker på att de kommer vara oroliga för fler än mig – vi har många bra offensiva spelare. Om de vill hålla fokus på en spelare har vi många andra som kan kliva fram.

Denna säsong missade Chicago Blackhawks Stanley Cup-slutspelet för första gången på nio år och det var givet för Patrick Kane att åka till Danmark när USA:s landslagstränare Jeff Blashill ställde frågan.

– Många av oss känner att det är världens bästa land som vi är stolta över att representera. Jag kan bara tala för mig själv men jag vill inte missa fler chanser att spela för USA. Det är en stor ära, säger Kane, som gör sitt andra VM.

Blashill hyllar sin lagkapten, men inte främst för hans poängskörd.

– Han har varit en riktigt bra spelare för oss, men han har varit en ännu bättre ledare. Han är självklart en spelare som kan vinna matcher åt oss – han är ju en av världens bästa spelare, säger Jeff Blashill.

USA har tagit fyra JVM-guld sedan 2004, men på seniorsidan har landet inte tagit guld sedan 1933. Amerikanerna vann även 1960 då OS även gällde som VM-turnering – men räknar inte själva det som en VM-titel.

– Vårt mål är ju självklart att vinna guldet och semifinalen är ett steg på vägen, säger Kane.

Spelare och ledare i det amerikanska landslaget är dock medvetna om guldtorkan.

– Vi har inte vunnit i modern tid. Vi ska försöka bryta den trenden nu, säger Kane.