Stadsdirektörerna skriver bland annat att den planerade nya förvaltningsnivån som landskapen utgör inte medför några synergier eller effektiveringar av den offentliga servicen. Däremot kan reformen förknippas med många risker. Bland annat försvagas städernas livskraft, konstaterar stadsdirektörerna.

Landets 21 största städer, den så kallade C21-gruppen har redan tidigare kritiserat reformhelheten för att försvaga städernas investeringskapacitet. Stadsdirektörerna oroar sig bland annat för hur skattetrycket utvecklas såväl för kommunerna som för de enskilda invånarna.

I sitt utlåtande konstaterar stadsdirektörerna att en central fråga för hela Finlands framgång är hur städernas nuvarande och framtida potential kan utnyttjas till fullo.

Man efterlyser bland annat ett starkt självstyre, ett brett uppdragsfält och redskap för att agera inom dessa fält. Städernas möjligheter att utveckla sina invånares välfärd och sina regioners livskraft får inte försvagas genom landskaps- och vårdreformen.

C-21 städerna anser att vårdreformen är nödvändig men att landskapsmodellen som den nu ser ut inte bör genomföras eftersom den förorsakar större skada än nytta. De strukturella brister som finns i landskapsmodellen kan inte korrigeras ens genom en god implementering av reformen, skriver stadsdirektörerna.