Bron blir en förlängning av Korsholmsesplanaden. Det är tänkt att den ska bli ett landmärke och en symbol för utvidgningen av centrum norrut i riktning mot Klemetsö.

– Tävlingens mål är mer än enbart en led över järnvägen. Därför bör i planeringsgruppen, utöver en byggnadsingenjör, en arkitekt och en geoteknisk planerare, även en konstnär ingå, säger planläggningsdirektören Päivi Korkealaakso i ett pressmeddelande.

Tävlingen startar fredagen den 1 juni med ett inledande seminarium i Vasa. Då redogör man för tävlingsprogrammet, tidtabellen och utgångspunkterna. Grupper som är intresserade av att delta kan anmäla sig till tävlingen senast den 15 juni.

Eftersom det är en tävling med öppen inbjudan kan vilken grupp som helst som uppfyller villkoren anmäla intresse. Högst tre grupper väljs ut och får komma med förslag.

De grupper som kallas till tävlingen meddelas senast den 29 juni. Grupperna ska lämna in sina förslag före utgången av oktober. Vinnaren väljs i år.

Alla grupper som har kallats till tävlingen och lämnat in förslag får 20 000 euro. Den fortsatta planeringen av bron kommer i första hand att genomföras av den grupp som vinner tävlingen.

Ytterligare information om tävlingen kommer att finnas på webbplatsen www.vaasa.fi/siltakilpailu.

Seminariet ordnas fredagen den 1 juni klockan 13 i stadsstyrelsens i Vasa sessionssal i Styrelsegården på Vasaesplanaden 10.