Gästerna börjar anlända till Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm för den öppna minnesgudstjänsten för Lill-Babs. Kön framför kyrkan ringlar sig en lång med gäster från allmänheten som vill hedra den bortgångna artisten.

Via en ingång på kyrkans baksida anländer även mer kända gäster, som artisterna Björn Skifs, Tomas Ledin, Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist och Lill Lindfors samt författaren Jonas Gardell, tv-profilen Mark Levengood och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Även Lill-Babs exman, artisten Lasse Berghagen, är på plats.

– Det är en sorgens dag. Men det är bara att acceptera, säger han.

TT: Hur minns du Barbro?

– Oj, oj, oj. Jag har levt med henne i min närhet sedan jag var 19 år. Hon var positiv, öppen, varm, generös. En kanontjej. Hon var en jättebra morsa som verkligen brydde sig. Hon gav mig en bedövande vacker dotter, och vi har haft jättekul på scen också. Men hon var 80 år och dog i språnget, vad mer kan man begära? Hon somnade gott och i frid.

Även utbildningsminister Gustav Fridolin, (MP) är på plats.

– Hon har betytt massor för Sverige och satt ord på både stora och vardagliga känslor. Det känns fint att få hedra henne, hon var en sådan som kunde ge kraft och uppmuntran och säga rätt saker. Jag är glad att jag fick träffa henne, säger han.

Det var den 3 maj som Barbro "Lill-Babs" Svensson gick ur tiden i sviterna av cancer, 80 år gammal. På måndag ska hon begravas i Järvsö kyrka i Hälsingland, där hon tillbringade en stor del av sitt liv och var starkt förknippad med bygden.

Sett till antal besökare ser begravningen ut att bli den största i Järvsös historia. Ceremonin är främst utformad för familj och vänner, men 350 av de 999 platserna i kyrkan är reserverade för allmänheten. Men eftersom fler vill hylla den oerhört folkkära artisten hålls i dag en öppen minnesgudstjänst i Stockholm.

"Det är vi döttrar som tagit beslutet om att även en minnesgudstjänst ska äga rum. Det efter all fantastisk kärlek från allmänheten och vi insåg att inte alla kan komma in på begravningen", skriver Lill-Babs dotter Kristin Kaspersen i ett mejl till Expressen.

TV4 sänder ceremonin som gästas av bland annat artistkollegor som framför musiknummer och personligt valda texter. Gudstjänsten väntas ta 1 timme och 15 minuter och har ingen klädkod.

"Efter samtal med Barbros döttrar så har vi förstått att om det blev fullt i en kyrka eller konsertsal så brukade Barbro säga att det bara är att öppna dörrarna så att alla kan höra", säger Johanna Thulin Bratten, exekutiv producent på TV4, i ett pressmeddelande.

Minnesgudstjänsten sänds i TV4 Play klockan 14.30 samt i TV4 klockan 18.30.