Det är med anledning av trafiknykterhetsdagen som infaller den 6 juni som polisen nu satsar extra många resurser på trafikövervakning. Även inkommande helg, 8–10 juni övervakas rattfyllerister i trafiken.

Övervakningen ingår i Europeiska trafikpolisnätverkets rusmedelsövervakningsperiod och alla polisinrättningar i Finland deltar.

– Sommaren är den tid då användningen av alkohol och andra rusmedel ökar. Tyvärr glömmer man det faktum, att rusmedel och bilkörning inte kan kombineras. Följderna kan bli dödsfall och skador, säger polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen.

Kallio säger att de dödliga rattfylleriolyckorna koncentreras till sommarmånaderna mellan fredag och söndag klockan 20–06. Därför riktar polisen in sin övervakning på onsdag och under helgen särskilt på dessa tidsperioder.

I fjol stoppades 17 646 rattfyllerister i Finland, det är en ökning med 2,5 procent jämfört med året innan.

Andelen narkotiska preparat bland rattfyllerifallen har varit på uppgång redan i flera år och trenden är fortsättningsvis stark även i år. Av motorfordonsolyckorna med dödlig utgång 2016, totalt 195, som undersökningskommittéerna har undersökt var 49 stycken eller 25 procent av de förare som var huvudsakliga vållande till olyckan rattfyllerister.

– Även bland de unga märks tyvärr samma trend, där andelen så kallade drograttfyllerister ökar från år till år, säger Kallio.

I fjol var antalet unga rattfyllerister sammanlagt 4026. Av dessa var 54 procent påverkade av alkohol, 39 procent av droger och resterande sju procent av både alkohol och droger.

2016 var motsvarande siffra 3562. Då var 61 procent alkoholrattfyllerister, 33 procent drograttfyllerister och resterande cirka sex procent påverkade av både alkohol och narkotiska preparat.

– De ungas stora andel i rattfyllerifallen korrelerar även med det faktum att många unga dör och skadas i rattfylleriolyckor. Av de döda och skadade var till och med över en tredjedel 15–24-åringar. Av de omkomna var nästan tre av fyra berusade förare, en femtedel passagerare till berusade förare och sju procent utomstående, säger Kallio.