Under Per-Olof Karlssons ledning har Aboa Mare utvidgat sin verksamhet på internationella vatten och exporterat finländsk sjöfartsutbildning till bland annat Filippinerna. I maj ingick sjöfartsutbildningen vid Aboa Mare ett samförståndsavtal med den koreanska sjöfartsskolan KIMFT.

Per-Olof Karlsson utexaminerades till sjökapten 1985 i Åbo och inledde sitt yrkesliv på handelsflottan. Tre år senare började han jobba som lärare och kombinerade undervisningsarbetet med sjöfartskarriären under flera års tid. Sedan 2002 har han lett Aboa Mare som är en sammanslutning av yrkeshögskolan Novia och Axxell som erbjuder utbildning på andra stadiet.

Syftet med Sjöfartens temapris är att uppmärksamma en person eller en aktör som har förbättrat sjöfartens förutsättningar, ökat dess anseende, utvecklat samarbetet eller ökat branschens synlighet utåt. Karlsson valdes enhälligt till årets pristagare.

Sjöfartens temapris överräcktes i samband med Sjösäkerhetsseminariet på onsdagen i Helsingfors. Det är Viking Line, Tallink Silja, Rederierna i Finland, Finlands Skeppsbefälsförbund, Finlands Maskinbefälsförbund och Sjöfartsbranschens center för utbildning och forskning vid Åbo universitet som utser vinnaren.