Damernas boxnings-EM slutade med två guld för Finland när Mira Potkonen och Elina Gustafsson vann sina finaler på tisdagen i Bulgariens huvudstad Sofia.


Potkonen tog sitt guld 50 minuter före Gustafsson och blev därmed den första kvinnliga EM-guldmedaljören i boxning. Hon har sedan tidigare ett OS-brons, ett EM-silver och ett EM-brons i prisskåpet. Nu får hon utöka samlingen med ett guld.

I tisdagens final i 60-kilosklassen mötte Potkonen ryskan Anastasia Beljakova och vann med domarrösterna 3–2. Potkonen slog ner ryskan två gånger, men motståndaren reste sig och fullföljde matchen. Potkonen och Beljakova tog båda brons i OS i Rio för två år sedan.

Potkonen har vant sig vid att vinna: segern över Beljakova var den 48:e på raken.

I 69-kilosklassens final stötte Elina Gustafsson i likhet med Potkonen på ryskt motstånd. Gustafsson vann över Jaroslava Jakusjina med domarrösterna 4-1. Jakusjina var nere i mattan vid ett tillfälle men reste sig snabbt.

EM-guldet var Gustafssons första seger i ett stort internationellt mästerskap. Sedan tidigare har hon ett VM-brons från 2016 i prisskåpet.