Donald Trump skriver att världen är en mycket säkrare plats än när han själv tillträdde som president.

Han beskriver mötet med Kim som "intressant" och skriver att "President Obama sade att Nordkorea var vårt största problem, men inte längre, sov gott inatt".

Nordkorea – ett slutet land

  • Nordkorea är världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un. Samhället är militariserat och de 25 miljoner invånarna strängt övervakade.
  • Sedan 1990-talet har ekonomin varit i kris och svält har drabbat befolkningen. 1995 och 1996 förvärrades situationen av översvämningar och 1997 drabbades landet av svår torka. Motvilligt erkände Nordkorea "tillfälliga matproblem" och tvingades acceptera livsmedelshjälp från omvärlden. En del källor uppskattar att minst en miljon människor svalt ihjäl på tre år. Enligt andra beräkningar var det snarare två miljoner – var tionde invånare i landet.
  • Samtidigt ligger Nordkorea i bitter konflikt med USA och Sydkorea. Efter 1950-talets Koreakrig råder formellt fortfarande bara ett vapenstillestånd, något fredsavtal har aldrig skrivits under. Nordkorea lägger enorma summor på militären och provsprängde, trots omvärldens protester, sitt första kärnvapen 2006. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, något som inte har efterföljts.
  • Källa: Landguiden