– Stipendier är på 10-11 månader – en längre praktikperiod än många andra. Det betyder att praktikanterna har tid att fördjupa sig i arbetet och bli en del av arbetsgemenskapen vid den mottagande organisationen, säger Svenska kulturfondens ombudsman Håkan Omars i ett pressmeddelande.

I månadsskiftet augusti-september inleder nio studerande eller nyutexaminerade sina praktikperioder:

Ulrika Sundelin, Finsk-norska kulturinstitutet i Oslo

Alexandra Enberg, Finlands kulturinstitut i Köpenhamn

Michelle Lindholm, Finlands kulturinstitut i Madrid

Fanny Thalén, Finlandsinstitutet i Tyskland

Theo Levlin, Finlands kulturinstitut i Tallinn

Nina Lindblom, FinnAgora - Finlandsinstitutet i Ungern

Carolina Forss, Finlands Beneluxinstitut i Bryssel

Rosanna Blomster, Kommunförbundets kontor i Bryssel

Oona Haapamäki, Circolo Scandinavo i Rom

I mars fick Svenska kulturfonden sammanlagt 58 ansökningar om praktikantstipendier. De sökande ska vara heltidsstuderande vid ett universitet eller en högskola eller ha utexaminerats under det senaste året.

– Många tidigare stipendiater berättar att praktikperioden har varit till nytta också senare i yrkeslivet. Vi hoppas att högskolorna och universiteten uppmärksammar den här möjligheten och uppmuntrar studerande att söka, säger Omars i pressmeddelandet.

Svenska kulturfonden erbjuder praktikplatser vid totalt tio av Finlands kultur- och vetenskapsinstitut och vid tre andra institutioner. Fonden utser stipendiaterna i samarbete med Finlands kultur- och vetenskapsinstitut i Helsingfors och den mottagande praktikorganisationen.

Praktikantstipendierna kan sökas två gånger per år, i mars och september. Stipendiet varierar mellan 1 300 euro och 1 800 euro per månad beroende på praktikplatsens ort.