Det blev inga räntehöjningar och stödköpen fortsätter. De besluten fattade ECB-rådet, det högsta beslutande organet inom den Europeiska Centralbanken, på torsdagen. Rådet var samlat i Riga i Lettland.

Det var meningen att de stödköp som Europeiska Centralbanken (ECB) gjort skulle upphöra i september. Men de fortsätter, dock med lägre intensitet, fram till årsskiftet. ECB sänker stödköpen från 30 till 15 miljarder euro per månad.

Räntorna får dessutom ligga kvar på nuvarande nivåer, det betyder att de centrala styrräntorna står kvar på 0,00 procent, 0,25 och -0,4 procent.

ECB-rådet bedömer att styrräntorna kommer att ligga kvar på nuvarande nivåer åtminstone över sommaren 2019 och i vilket fall som helst så länge det är nödvändigt. ECB vill säkerställa att inflationsutvecklingen förblir i linje med de nuvarande förväntningarna på en varaktig korrigering.

I presskonferensen efteråt konstaterade Mario Draghi, ordförande för Europeiska Centralbanken, att osäkerheten i ekonomin ökat under de senaste veckorna.

- Besluten tas i en stark ekonomi, men med ökad osäkerhet, sade Draghi.

Efter dagens penningpolitiska besked stiger börserna runt om i Europa och dollarn och det brittiska pundet stärks mot euron.