– Situationen är inte längre hållbar, säger Donald Trump i samband med att beslutet offentliggörs.

Det handlar enligt USA:s president om att skydda amerikansk teknik och upphovsrätt och rätta till orättvisa obalanser i handelssystemet.

I en första runda drabbas 818 kinesiska varor för 34 miljarder av 25-procentiga tullar från den 6 juli. Mobiltelefoner och tv-apparater har undantagits, rapporterar Reuters med hänvisning till USA:s handelsdepartement.

När andra rundan av tullar kommer är oklart, men då handlar det om ytterligare 284 kinesiska varor värda 16 miljarder dollar. Sammanlagt blir det alltså enligt beslutet tullar på totalt 1 102 kinesiska varor för 50 miljarder dollar.

Donald Trump tillägger att det blir ännu mer i framtiden om Kinas regering fullföljer sitt hot om att omgående svara med samma mynt.

Kina svarade mer eller mindre omgående med motåtgärder.

– Kina kommer omedelbart införa motåtgärder av samma omfattning och styrka, säger en talesperson för Kinas handelsdepartement.

Kort därpå kom beskedet att Peking ska lägga på ytterligare 25-procentiga tullar på sammanlagt 659 amerikanska varor. Antalet är högre än förväntat men det samlade värdet av de nya tullarna ligger på den förväntade nivån – 50 miljarder dollar.

De kinesiska tullarna införs stegvis. Först kommer tullar på nästan 550 amerikanska produkter att införas i början av juli och det uppges röra exempelvis produkter från fiskerinäringen och bilindustrin. Nästa omgång, som bland annat rör varor inom medicin och kemikalier, kommer vid en senare tidpunkt, rapporterar China Daily.

Summan 50 miljarder dollar är inte jättestor i sitt sammanhang, enligt Anna Breman, chefsekonom på Swedbank. Men den ökade risken för ett regelrätt handelskrig mellan världens två största ekonomier sprider ändå oro på marknaden.

Börser pressas nedåt och i turbulensen på valutamarknaden syns tydliga tecken på att investerare flyr riskfyllda exponeringar.

– Det är ett dåligt tecken att olika former av handelshinder från Trump fortsätter, säger hon.

Hon ser i första hand en risk för en negativ effekt i USA, där priserna för konsumenter och företag antas stiga med tullavgifterna. Men på sikt slår det även mot den globala tillväxten, befarar Anna Breman.

Frédéric Cho, oberoende Kina-rådgivare, ser en tydlig risk för att tullbråket fortsätter eskalera efter Kinas motåtgärder med en ny omgång tullar från Trumpregeringen. Men han tycker inte att det vi ser nu kan kallas ett fullskaligt handelskrig.

– Men det är på väg åt det hållet om det fortsätter så här. Det här är andra steget. Den första sanktionen kom i mars och riktade sig mot stål och aluminium.

Många bedömare såg en öppning för att tullbråket skulle ebba ut, när Kina och USA i maj kom överens om att dra tillbaka tullhoten som framförts, men denna kompromissväg sätts nu ur spel, antar Frédéric Cho.