I enkäten framkommer också att nästan alla ungdomar önskar att kompisarna skulle hindra dem från att köra under påverkan, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Droger har under flera års tid varit ett växande problem i vägtrafiken och rattfylleri handlar också om annat än att sätta sig bakom ratten när man är alkoholpåverkad. Enligt statitik handlade närmare en tredjedel av alla rattfyllerifall i fjol om drogpåverkan.

Under våren undersökte Trafikverket 15-20-åriga ungdomars åsikter om att köra under påverkan. Var fjärde ungdom, 24 procent, meddelade att de känner eller vet någon som kört ett fordon medan de varit drogpåverkade.

– Resultatet visar att drogerna är en etablerad del även av de ungas värld. Därför syns detta också i trafiken Att köra under påverkan är alltid en stor riskfaktor. Det spelar ingen roll vad du är påverkad av – du har ingenting att göra i trafiken i det tillståndet, säger Laura Loikkanen som är planerare vid Trafikskyddet i ett pressmeddelande.

Av de ungdomar som deltog i undersökningen ansåg 94 procent att det är en allvarlig eller en mycket allvarlig trafikförseelse att köra bil när man är drogpåverkad. Kompisarnas och de närståendes negativa inställning kan därför ha en viktig förebyggande inverkan när det gäller att köra under påverkan.

I ett pressmeddelande skriver Trafikskyddet att alkohol och droger framträder i sommartrafiken och i olyckor där ungdomar är inblandade. Av alla som dör eller sadas på grund av rattfylleri är över en tredjedel i åldern 15-24.

Nu startar Trafikskyddet kampanjen #modig som ska sporra till att ingripa när en kompis tänker köra under påverkan.

– Kompisarnas ingripande spelar en betydande roll när det gäller att förhindra rattfylleri, speciellt om man under sommarens fester tänker använda också någonting annat än sunt förnuft. En modig typ hindrar sin kompis från att köra under påverkan, vare sig det handlar om alkohol eller droger. Antagligen kommer också kompisen att tacka för det senast nästa morgon, säger Laura Loikkanen.

Kampanjen ordnas i samarbete med Trafikverket, Trafi, polisen, kommunikationsministeriet, Trafikförsäkringscentralen och Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf samt Nätverket för förebyggande rusmedelsarbete.