– Vid upptagandet av elever till grundskolorna för nästa läsår i Vasa har det kommit fram att barn med särskilda behov kan råka i en besvärlig situation om de vill gå i Vasa övningsskola, istället för en kommunal skola, skriver Joakim Strand (SFP) i ett pressmeddelande.

Staten ger ut ett statsbidrag på högst 30 000 euro för ett barn som behöver särskilt stöd om barnet går i en kommunal skola, men inte om barnet går i en övningsskola. Enligt Strand kan detta inte heller anses vara rättvist ur skolornas synvinkel.

Barn med särskilda behov kan behöva stöd i form av assistent, skolskjuts, speciallärarstöd och speciella hjälpmedel.

– Alla barn bör ha rätt att i första hand välja den skola som är närmast barnets hem. Ett barn borde inte mot sin eller föräldrarnas vilja flyttas till en annan skola, bort från sina vänner i närområdet, på grund av specialbehov eller byråkrati, säger Strand.

I ett skriftligt spörsmål till regeringen frågar Strand om regeringen ämnar stöda övningsskolor så att även barn med specialbehov har samma möjligheter som andra att välja övningsskolor, i synnerhet om de dessutom råkar vara närskola.